SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

González i Zaplana, citats com a testimonis de la caixa B

Declararan sobre un vídeo amb el qual s’hauria fet xantatge a Rajoy || El jutge cita empresaris per unes comissions al PP

Ignacio González.

Ignacio González.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional va citar ahir en qualitat de testimonis en la causa sobre la caixa B del PP l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González i l’exministre de Treball Eduardo Zaplana, així com l’exdirector general del Canal de Isabel II, Ildefonso de Miguel, i el fundador del Grup Intereconomía, Julio Ariza. El magistrat els ha cridat a declarar el pròxim 18 de desembre al conèixer l’existència d’un vídeo amb el qual s’hauria fet xantatge al president del Govern central, Mariano Rajoy, per acceptar presumptes pagaments irregulars al PP. Així mateix, aquestes declaracions hauran de “verificar si han tingut lloc” les entregues anotades en els denominats papers de Bárcenas de l’empresari Rafael Palencia.

En aquesta mateixa resolució, el jutge José de la Mata cita com a imputat l’expresident de la filial Degremont Ibérica, José del Castillo, per comprovar si “pogués ser coneixedor de la pràctica verificada en la mercantil d’abonar comissions per adjudicacions d’obres, així com en matèria de pagaments al Partit Popular”.

El TS va establir que per obrir judici hi ha d’haver una acusació d’un perjudicat

El també expresident de Degremond, l’empresari Rafael Palencia, que estava citat a declarar el passat 14 de novembre, es va negar a respondre les preguntes relacionades sobre l’esmentat vídeo en el qual presumptament apareix reconeixent donacions al PP. Sí que ho va fer el que va ser director general de la companyia, que va insinuar que Del Castillo podria ser coneixedor d’aquesta pràctica de pagaments en B.

El PP invoca la doctrina Botín en el ‘cas Bárcenas’El PP ha invocat la doctrina Botín per evitar asseure’s al banc dels acusats pel suposat esborrament dels discos durs dels ordinadors utilitzats per l’extresorer Luis Bárcenas a la seu nacional del partit, a l’afirmar que ni l’exsenador ni la Fiscalia no acusaran per aquests fets. Ho va fer ahir en un escrit dirigit al Jutjat número 32 de Madrid, en el qual demana el sobreseïment lliure i arxivament de la causa per a la formació política i la tresorera, Carmen Navarro; una vegada l’Audiència Provincial ha confirmat el processament en la causa per presumptes delictes de danys informàtics i encobriment. Es tracta d’una jurisprudència fixada pel Tribunal Suprem l’any 2007 que estableix que perquè s’obri judici a una persona per determinats delictes ha de ser acusada per algú directament perjudicat, en aquest cas Luis Bárcenas. Segons assenyala el Partit Popular, “el suposat perjudicat pel delicte no té interès a continuar el procés penal, i tampoc es presenta l’interès general del Ministeri Fiscal, que en reiterades ocasions ha manifestat l’absència de rellevància penal dels fets”.

Ignacio González.

Ignacio González.EFE

tracking