SEGRE

JUSTÍCIA DEFUNCIÓ

Mor el fiscal que es va querellar contra Mas, Ortega i Rigau per la consulta del 9-N

Romero de Tejada era fiscal superior de Catalunya i també va actuar contra Puigdemont, el seu Govern, Forcadell i la Mesa || Les associacions de fiscals lloen la seua tasca en uns “moments molt difícils”

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, va morir ahir dilluns als 69 anys com a conseqüència d’una infecció pulmonar complicada per una leucèmia de base. Romero de Tejada va ocupar la Fiscalia Superior de Catalunya des de la dimissió el 2013 del seu predecessor, Martín Rodríguez Sol, per defensar la legalitat de la consulta del 9-N. En aquest sentit, va ser l’encarregat d’interposar la querella contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per aquesta votació.

Així mateix, Romero de Tejada es va querellar el 2016 contra Carme Forcadell i els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament per la votació de diverses resolucions per impulsar el procés independentista. També va presentar les corresponents querelles contra la Mesa del Parlament i contra el president Carles Puigdemont i el seu Govern pel referèndum de l’1 d’octubre passat.

Romero de Tejada el 2013 va rellevar en el càrrec Martín Rodríguez Sol després del seu aval al 9-N

A més, com a fiscal superior de Catalunya, va atorgar el comandament del dispositiu policial per evitar l’1-O a Diego Pérez de los Cobos, alt càrrec del ministeri de l’Interior. Referent a això, va emprendre accions legals contra la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i contra Miquel Buch, primer edil de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), per promoure la consulta de l’1-O quan ja havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional.

La mort de Romero de Tejada va suscitar reaccions des de les diferents instàncies del Ministeri Públic i del Poder Judicial. Així, el TSJC va expressar les seues “més profundes condolences” als seus familiars i pròxims. De la mateixa manera, el TC va manifestar l’“esperit de servei i vocació” de Romero de Tejada durant tota la seua carrera. En la mateixa línia, les tres associacions fiscals van destacar-ne la tasca a Catalunya en uns “moments molt difícils”.

D’altra banda, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar que Romero de Tejada va ser un “notable servidor públic”. Igualment, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, el va reconèixer com “un gran professional”.

També el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va desitjar a la família que “trobi consol en els amics”. Gabriel Rufián (ERC) va mostrar les seues condolences i va afegir que “el que vam haver de dir, l’hi vam dir en vida”.

El primer pas per fer-ho possible serà la publicació d’aquesta plaça al Butlletí Oficial de l’Estat. Després, s’obrirà un procediment de concurs per a la presentació de candidatures. Després d’això, el Consell Fiscal i el Fiscal General de l’Estat proposaran un candidat al Govern central, que és l’òrgan que l’ha de nomenar.

Tanmateix, el procés es dilatarà més del que és normal en el temps, al trobar-se vacant també el lloc de fiscal general de l’Estat, per la mort del seu titular, José Manuel Maza, el 18 de novembre passat. Fonts fiscals van assegurar que fins que no es nomeni el nou fiscal general de l’Estat, no es procedirà al nomenament del fiscal superior de Catalunya.

Francisco Banyeres en serà el substitut temporal fins a la nova eleccióEl tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Francisco Banyeres, ocuparà temporalment la vacant deixada per la mort de José María Romero de Tejada, fins que es nomeni un nou fiscal superior.

tracking