SEGRE

Junts per Catalunya insta a "restituir" a Puigdemont i prioritza el diàleg sense "descartar res"

En el seu argumentari de campanya el partit es reafirma en el "dret a l’autodeterminació" de Catalunya

Els cartells de la campanya de Junts per Catalunya.

Junts per Catalunya insta a "restituir a Puigdemont i prioritza el diàleg sense "descartar res"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Junts per Catalunya (JxCat) apel·la en el seu argumentari de campanya a la necessitat d’utilitzar les eleccions del 21D per "restituir" les institucions catalanes i a Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, i dóna prioritat al diàleg amb l’Estat, sense "descartar categòricament res". Així figura en l’argumentari que utilitzaran durant la campanya els candidats de la llista encapçalada per Carles Puigdemont, amb el suport del PDeCAT.

En un document de nou pàgines a què ha tingut accés Efe, JxCat es compromet a partir del 22 de desembre a investir Carles Pugidemont com a president de la Generalitat, a posar fi a l’aplicació del 155 i al desplegament policial especial de l’1-O, a exigir la posada en llibertat del que considera com a "presos polítics" i l’anul·lació dels processos penals oberts, així com a restituir "plenament" les institucions catalanes. El document indica que només des d’aquestes premisses "és possible obrir un diàleg" amb l’Estat per "parlar de tot" i, encara que donen prioritat al diàleg, no descarten "res categòricament", sense fer tampoc una menció explícita a la via unilateral.

En tot cas, JxCat es reafirma en el "dret a l’autodeterminació" de Catalunya, que considera que està emparat en "tractats internacionals firmats per l’Estat que prevalen sobre la mateixa Constitució". I exigeix al Govern central l’acceptació dels resultats del 21D, ja que "un Estat europeu del segle XXI ha de reconèixer els resultats d’unes eleccions que ell mateix ha convocat".

El document assenyala que les eleccions del 21D no són "normals", perquè no les ha convocat el president de la Generalitat, mig Govern cessat és a presó i l’altra part a Bèlgica -tots investigats per rebel·lió i altres delictes-, i la Generalitat està "intervinguda", però igualment crida a votar en els comicis.

JxCat argumenta que no són unes eleccions "per escollir un president perquè ja en tenim un" - Carles Puigdemont, al qual defineixen com "el candidat de l’independentisme i de la democràcia"-, sinó que han de servir per "restaurar la democràcia" i per a "reforçar i validar" el resultat de l’1 d’octubre i dels anteriors comicis de 2015.

El document deixa clar que JxCat es presenta a les eleccions "per guanyar-les", uns comicis en el que planteja sol dos opcions possibles: el bloc sobiranista, al que defineix com el de "la democràcia", i el "bloc del 155", en al·lusió als partits que van donar suport a la intervenció de la Generalitat: PPC, PSC i Cs.

L’argumentari defineix la candidatura com "una llista excepcional de caràcter transversal que supera l’esquema de partits", integrada per persones amb "sensibilitats i trajectòries professionals i personals diverses" per a, diuen, sumar forces perquè "units és com superarem el moment actual".

Els objectius de la candidatura són "restaurar" a Puigdemont i les institucions catalanes, continuar amb "el mandat democràtic" del 27 S i de l’1-O per a la "construcció de la república catalana", derrotar "el tripartit del 155 a les urnes", exigir "la revocació de les causes pendents per motius polítics" i posar fi a l’"estat d’excepció".

Argumenten que JxCat ha de ser la llista més votada per "donar un missatge clar al món del que vol" Catalunya, ja que creuen que "el reconeixement internacional de les aspiracions catalans va lligat al suport popular i al restabliment de Puigdemont".

JxCat defensa que "Catalunya és una nació on els seus ciutadans decideixen què i com volen ser i no és un territori que es pot governar des de l’Estat -argumenta- a través de la imposició, la repressió i la supressió de les institucions".

tracking