SEGRE

Madrid dialogarà amb el nou Govern després del 21D "si es manté dins de la llei"

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, acusa Domènech de fer campanya pels independentistes

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Madrid dialogarà amb el nou Govern després del 21D "si es manté dins de la llei"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que dialogarà amb el nou Govern després del 21D si es manté dins de la llei, i ha qüestionat l’estratègia de Podemos i d’En Comú Podem a Catalunya en acusar el seu candidat, Xavier Domènech, de fer campanya per l’independentisme. "Només els falta acceptar el 155", ha respost Sáenz de Santamaría al portaveu d’En Comù Podem, Xavier Domènech, que li ha preguntat en la sessió de control al Govern al Congrés si pensa obrir una negociació bilateral amb el nou Govern de la Generalitat sorgit de les eleccions del proper 21 de desembre. Al que Sáenz de Santamaría ha contestat retraient-li que vingui al Congrés a fer campanya amb l’independentisme i a portar "l’independentisme secundari, que és secundar totes la proposades electorals que fan els independentistes".

"El seu programa electoral sembla més aviat l’escrit de defensa dels independentistes davant del Tribunal Suprem. Només li falta a vostè acceptar el 155, és l’únic que li falta per ser exactament igual que ells", ha ironitzat.

La número dos del Govern ha retret a Domènech que demani un referèndum per tornar a la "casella de sortida" o que exigeixi una negociació bilateral ara, després que ho hagin reclamat les dirigents d’ERC, Marta Rovira, i del PDeCAT, Marta Pascal.

Domènech ha escoltat aquests retrets després d’haver acusat al Govern i al PP de ser el "problema" per a Catalunya i de no plantejar cap proposta més enllà de la "solució Aznar" per buscar un Govern de Ciutadans amb suport de populars i socialistes i deixar en "paper mullat" les seues promeses al PSOE per reformar la Constitució.

El candidat de Catalunya En Comù Podem ha defensat que després de les eleccions del 21 de desembre es recuperi la "bilateralitat" en una negociació entre el Govern i la Generalitat. I s’ha preguntat per què es pot negociar de forma bilateral amb el País Basc i Navarra i no amb Catalunya. "Per què la comissió bilateral no es reuneix des que Rajoy és president, el 2011? Per què es pot negociar bilateralment la quota basca i no amb Catalunya?", ha emfatitzat el diputat del grup confederal d’Unidos Podemos-En Comù Podem-En Marea.

La vicepresidenta ha considerat "cridaner" que fins i tot el programa electoral els independentistes tingui "molt en comú amb els comuns" i que fins els copiïn els cartells. "El que tindríem que tenir en comú per dialogar és la legalitat", "quan els partits se sustenten en la legalitat poden pactar amb aquest Govern", ha postil·lat.

Sáenz de Santamaría, a més, ha assegurat la prioritat del pròxim Govern ha de ser restaurar la confiança "a Catalunya i per a Catalunya" per poder fer marxa enrere a l’"enorme fractura social" i el dany econòmic que ha provocat l’independentisme.

"Que a ningú no li càpiga el menor dubte que si tenim un interlocutor dins de la llei aquest Govern farà tot el possible per recuperar el bon clima social i una bona confiança per a la millora de l’economia i el benestar social a Catalunya", ha garantit.

tracking