SEGRE

PARTITS PACTES

Crítiques a Iceta al reclamar condonar el deute català

Creu que el Govern estatal ha demanat una reducció del dèficit “injusta” a Catalunya || CatComú i PSC, prop de la reconciliació

Xavier Domènech i Miquel Iceta.

Xavier Domènech i Miquel Iceta.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSC, Miquel Iceta, va apostar ahir perquè es condoni el deute de la Generalitat de Catalunya (de més de 50.000 milions d’euros) i altres comunitats autònomes que han realitzat “un esforç excessiu” per intentar reduir el seu dèficit, una proposta que va despertar una allar de crítiques entre les altres formacions constitucionalistes. Tampoc dins del PSOE no va ser ben rebuda. Diversos barons socialistes van rebutjar la proposta d’Iceta. Els governs regionals d’Andalusia, Extremadura i Astúries no veuen amb bons ulls una proposta que consideren unilateral i que pensen que s’hauria de debatre, almenys, en el Consell de Política Fiscal i Financera i per a totes les comunitats. El portaveu del Grup Socialista al Parlament andalús, Mario Jiménez, o la vicepresidenta de la Junta d’Extremadura, Pilar Blanco-Morales, s’hi van pronunciar en contra. Per la seua part, el president i portaveu del grup parlamentari de Cs a Andalusia, Juan Marín, la va considerar “un veritable disbarat només comprensible des de la desesperació més absoluta” i va afirmar que “no és una condonació sinó un endós per a la resta dels espanyols”. El líder de la formació, Albert Rivera, va dir que “el conjunt dels espanyols es faran càrrec de la meitat del deute dels mals gestors dels tripartits del primer secretari del PSC”.

En una entrevista a la Cope, Iceta també va assegurar que el seu desig seria governar la Generalitat en solitari, formar un govern amb “forta” presència d’independents i posteriorment pactar al Parlament les mesures i les lleis amb “geometria variable”.

Catalunya deu més de 50.000 milions d’euros a l’Estat i Iceta demana que es perdonin part dels diners

Per la seua part, el cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, va reiterar la seua disposició d’estudiar pactes amb el PSC i amb ERC després de les eleccions del 21 de desembre, sempre que els socialistes s’allunyin de Ciutadans i que els independentistes renunciïn a la via unilateral i es deixin de declaracions “surrealistes”. En declaracions al Congrés, Domènech va lamentar que el líder del PSC continuï “embrancat” en el debat sobre si farà o no presidenta de la Generalitat la candidata de Cs, Inés Arrimadas, en lloc d’apostar per la formació d’un govern alternatiu que permeti “sortir del bloqueig”.

Xavier Domènech i Miquel Iceta.

Xavier Domènech i Miquel Iceta.EFE

tracking