SEGRE

JUDICI CORRUPCIÓ

El PP s’asseurà al banc dels acusats per l’esborrament dels ordinadors de Bárcenas

Primera formació política que serà jutjada com a persona jurídica a Espanya || El PSOE exigeix responsabilitats polítiques i l’acusació popular d’IU es mostra satisfeta amb la decisió

La Policia Nacional surt de la seu del PP al carrer Génova de Madrid, en una imatge d’arxiu.

La Policia Nacional surt de la seu del PP al carrer Génova de Madrid, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Popular es va convertir ahir en la primera formació política en la història d’Espanya que serà jutjada com a persona jurídica, després que la jutge Rosa María Freire decretés l’obertura de judici oral pel cas de la destrucció dels ordinadors de Bárcenas. Amb aquesta decisió, el PP s’asseurà com a tal al banc dels acusats per un delicte de danys informàtics.

A més a més, la jutge porta a judici la tresorera del partit, Carmen Navarro, l’informàtic José Manuel Moreno i l’advocat Alberto Durán, per un presumpte delicte d’encobriment.

El PP està acusat de danys informàtics al destruir “a consciència” les dades dels ordinadors de Bárcenas

En aquest sentit, la magistrada va desestimar la petició formulada pel PP i per la seua tresorera perquè se’ls apliqués la doctrina Botín, al no estar acusat ni pel Ministeri Públic ni per l’acusació particular, i d’aquesta forma evitar anar a judici.

Així, Freire va corroborar l’argumentació de la Secció Quarta de l’Audiència Provincial de Madrid, que va confirmar fa un mes el processament dels investigats, manifestant que “es va impedir amb l’esborrany de les dades la realització d’una diligència considerada rellevant en una causa criminal d’indubtable transcendència”.

Igualment, la interlocutòria de l’Audiència Provincial insistia que els discos durs van ser destruïts “a consciència mitjançant el sistema d’esborrament més dràstic, el de sobrescriptura de 35 passades i ratllat fins a la seua destrucció física”.

Izquierda Unida, que exerceix l’acusació popular en aquest cas, es va mostrar satisfeta amb l’obertura de judici oral. Tanmateix, la formació va puntualitzar en un comunicat que “som conscients que el Partit Popular continuarà intentant utilitzar tots els artificis i estratègies processals possibles per evitar una sentència condemnatòria”.

Per la seua part, la portaveu socialista al Congrés Margarita Robles va destacar que “és especialment preocupant comprovar que s’obre judici oral contra el PP per un fet tan lamentable”. A més, Robles va assenyalar que la destrucció d’aquests ordinadors pot ser la prova que indiqui “indiciàriament” que el PP va cometre un delicte de corrupció en el cas Gürtel.

Des de Podem, la diputada Gloria Elizo va qualificar de “vergonyosa” i “insostenible” la situació del partit del Govern a Espanya. En la mateixa línia, la líder de Compromís i vicepresidenta de la Generalitat Valenciana Mònica Oltra va titllar de “penós” i “preocupant” que la principal organització política de l’Estat sigui la primera en la història que s’assegui davant d’un jutge com a persona jurídica. Joan Mena, diputat d’En Comú-Podem, va reaccionar assegurant que el PP és “una màfia organitzada que vol acabar amb tot”.

Així mateix, Méndez de Vigo va recordar que des que els casos de corrupció que afecten el PP van sortir a la llum han succeït “moltes coses” i que “hi ha hagut investidures” en les quals Mariano Rajoy s’ha guanyat la confiança del Congrés i ha resultat elegit president del Govern estatal.

Igualment, el portaveu va destacar que el president Rajoy va comparèixer en “nombroses ocasions” davant de la Cambra Baixa per donar explicacions. En conseqüència, el ministre va concloure que “cal esperar ara a la sentència judicial, que és el que farem”.

La Policia Nacional surt de la seu del PP al carrer Génova de Madrid, en una imatge d’arxiu.

La Policia Nacional surt de la seu del PP al carrer Génova de Madrid, en una imatge d’arxiu.EFE

tracking