SEGRE

UNIÓ EUROPEA

Brussel·les i Londres continuen sense un acord de divorci sobre el Brexit

Juncker espera un pacte de cara a la propera cimera europea || La possible concessió de May a Irlanda desencadena les reclamacions d’altres territoris britànics

Theresa May també es va reunir amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Theresa May també es va reunir amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, van anunciar ahir que no han aconseguit tancar un acord sobre les bases del divorci del Brexit, si bé van assegurar que continua sent possible tancar-lo abans de la cimera europea dels dies 14 i 15 de desembre. “Malgrat tots els esforços i els avanços significatius que nosaltres i els nostres equips hem fet en els últims dies, avui no ha estat possible aconseguir un acord complet”, va informar Juncker en una roda de premsa amb Theresa May que van oferir al finalitzar el dinar que tots dos van mantenir a Brussel·les.

Els 27 exigeixen pactar les condicions prioritàries de sortida abans de passar a la segona fase, fet que implica garantir els drets dels ciutadans comunitaris a les illes després del Brexit, fixar la factura de sortida que haurà d’assumir Londres i trobar una solució per a la frontera irlandesa. Precisament, la possible concessió del Govern del Regne Unit perquè Irlanda del Nord comparteixi regulacions clau amb la Unió Europea, entre les quals en matèria de mercat únic o unió duanera, ha obert la veda perquè les principals autoritats d’altres territoris britànics com Escòcia, Gal·les i Londres reivindiquin també gestos similars de cara al Brexit.

“És un honor per la rellevància del grup, per la qualitat de tots els meus col·legues i per la importància del treball que tenim durant els pròxims anys”, va expressar el portuguès en una roda de premsa després de la votació. Centeno, que va assumir la cartera de Finances el novembre del 2015, dins del Govern del socialista Antonio Costa, és descrit a la premsa lusitana com un economista “liberal”, especialitzat en el mercat de treball, i les seues àrees d’investigació són l’economia del treball, l’econometria, la microeconomia i la teoria dels contractes.

Un portuguès és el nou cap de l’EurogrupEl ministre de Finances de Portugal, Mário Centeno, va ser elegit ahir nou president de l’Eurogrup, càrrec que assumirà el pròxim 13 de gener, quan substituirà l’holandès, Jeroen Dijsselbloem. Centeno es va imposar a una segona votació al ministre de Finances de Luxemburg, Pierre Gramegna, mentre que la ministra letona, Dana Reizniece-Ozola, i el seu homòleg eslovac, Peter Kazimír, van decidir retirar-se després de la primera votació.

tracking