SEGRE

ELECCIONES

Rajoy rebutja reformar la Constitució només per “acontentar” els independentistes

PP, PSOE i Ciutadans defensen l’aplicació del 155 i Iglesias ho titlla de dinàmica de “xoc de trens”

Mariano Rajoy, ahir, a l’arribar al Congrés dels Diputats.

Mariano Rajoy, ahir, a l’arribar al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir es van complir trenta-nou anys des de l’aprovació de la Constitució espanyola del 1978. Una data que posa la Carta Magna en una situació inèdita fins al moment: aquest és l’any en què es va estrenar l’article 155, aplicat el passat 27 d’octubre. Just a les portes de les eleccions del dia 21 de desembre, Mariano Rajoy va explicar ahir, abans d’assistir a l’acte central de la celebració al Congrés, que no entrava en els seus plans promoure una reforma de la Constitució, i va emfatitzar que no tenia la intenció d’“acontentar” els independentistes i aquells que la volen “liquidar”.

El president del Govern central també va reafirmar que les normes de convivència que van votar els espanyols fa trenta-nou anys segueixen “plenament vigents i s’han d’aplicar”, per això l’article 155 ha servit per “defensar-se” dels “atacs” que els independentistes han protagonitzat davant de les “normes que regeixen la convivència”.

El 39è aniversari de la Constitució va estar marcat per l’aplicació de l’article 155

En aquesta mateixa línia van anar les declaracions del líder del Partit Socialista, Pedro Sánchez, que va defensar durant la celebració de l’efemèride que “el 155 ha demostrat la resiliència de la Constitució davant d’un atac”. Sánchez, encara que defensor de reformar la Constitució, va apuntar que el 155 s’havia aplicat de manera “proporcionada i mesurada”, just per “recuperar l’autogovern que va ser lesionat per l’independentisme”.

En un vídeo penjat a les xarxes socials, el PSOE afirma que “a Espanya no se la uneix per decret ni per la llargada d’una bandera”, sinó que se la uneix amb un “projecte de regeneració política nacional que impulsi sobretot una renovació del nostre pacte constitucional”.

A l’arribar a la festa, Albert Rivera, líder de Ciutadans, va reivindicar els resultats que ha donat l’aplicació de l’article 155, destacant que “era el millor que podíem fer per defensar la igualtat de tots els espanyols, la llibertat i la solidaritat i la garantia de viure en un Estat democràtic i de Dret”.

A més, va afirmar que la millor manera de reivindicar la Carta Magna és derrotant els independentistes en les pròximes eleccions catalanes. A l’altre costat de la balança es va situar Podem ahir. El líder del partit, Pablo Iglesias, que no va anar als actes de celebració de l’any passat, va afirmar que la seua presència es justificava perquè la “situació és prou greu”. Iglesias va defensar que la possible reforma de la Constitució ha d’anar més enllà del Congrés, arribar a tot el poble i “posar fi a la dinàmica de xoc de trens”.

Val a destacar també que, entre tots els polítics assistents a la celebració dels actes de l’aniversari de l’aprovació de la Constitució, no hi havia cap representant de les forces polítiques nacionalistes.

Mariano Rajoy, ahir, a l’arribar al Congrés dels Diputats.

Mariano Rajoy, ahir, a l’arribar al Congrés dels Diputats.EFE

tracking