SEGRE

PRÒXIM ORIENT POLÈMICA

Trump desencadena la ira en el món musulmà al reconèixer Jerusalem com la capital d'Israel

El president dels EUA diu que la decisió “l’hauria d’haver pres fa temps” || Multitudinàries protestes de palestins als carrers, mentre Abbas demana a Hamas que consolidi la nova aliança

Donald Trump ensenya l’ordre firmada per la qual els EUA traslladaran l’ambaixada a Israel a Jerusalem.

Donald Trump ensenya l’ordre firmada per la qual els EUA traslladaran l’ambaixada a Israel a Jerusalem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir que “és el moment de reconèixer oficialment Jerusalem com a capital d’Israel”, perquè considera que suposa admetre “el que és obvi”, i va anunciar el futur trasllat de l’ambaixada nord-americana a la Ciutat Santa.

Malgrat les advertències en els últims dies tant dels aliats occidentals com àrabs, Trump va comparèixer a la Casa Blanca per fer el primer pas per traslladar l’ambaixada nord-americana de Tel-Aviv a Jerusalem, en el marc del que s’espera que sigui un procés que durarà diversos anys.

El gest no està exempt de polèmica, en la mesura que tant israelians com palestins reivindiquen Jerusalem com a capital del seu estat, per la qual cosa podria trencar el fràgil equilibri a la zona. Diversos líders àrabs van advertir que el reconeixement que ultima Trump malmetria qualsevol possibilitat de pau.

Una llei nord-americana aprovada l’any 1995 ja preveu que la legació diplomàtica ha d’estar ubicada a Jerusalem i no a Tel-Aviv. Tanmateix, durant aquestes dos dècades, els successius presidents han anat prorrogant una exempció que planteja ajornar l’esmentat trasllat amb l’objecte de l’“interès nacional” (el mateix Trump va renovar aquesta exempció el juny del 2017).

“Crec que és una decisió que s’hauria d’haver pres fa temps. Molts presidents van dir que volien fer una cosa i després no la van fer, potser per falta de valentia o perquè van canviar d’opinió”, va dir Trump als periodistes durant una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca.

El secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, va garantir el “compromís” de Donald Trump amb el procés de pau al Pròxim Orient, i va assegurar que hi ha “una molt bona oportunitat” per assolir la pau entre israelians i palestins a pesar de l’anunci del trasllat de l’ambaixada nord-americana a la ciutat de Jerusalem.

Tanmateix, abans de l’anunci de Trump, milers de palestins ja van sortir als carrers en diferents ciutats de Cisjordània i la Franja de Gaza per protestar contra els plans del mandatari nord-americà.

Per la seua part, el president palestí, Mahmud Abbas, va subratllar la necessitat de fer que l’acord de reconciliació segellat entre el seu partit, Al-Fatah, i Hamas prosperi davant dels perills que la causa palestina té al davant, en al·lusió a la decisió de Trump.

tracking