SEGRE

CONFLICTE PRÒXIM ORIENT

Hamas crida a la intifada contra Israel al reconèixer Trump Jerusalem com a capital

Almenys cinquanta palestins resulten ferits en enfrontaments amb tropes israelianes || Hezbollah i Al-Qaeda donen suport als palestins, i el president Abbas es reuneix amb el rei jordà

Soldats israelians, amb un manifestant palestí detingut, ahir, a Hebron.

Soldats israelians, amb un manifestant palestí detingut, ahir, a Hebron.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap polític del moviment islamista Hamas, Ismail Haniyeh, va demanar ahir als palestins que iniciïn avui mateix la tercera intifada contra Israel, com a resposta a la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de reconèixer com a capital israeliana la ciutat de Jerusalem. Així, Haniye va demanar l’“alliberament” de la ciutat santa i la fi de l’“ocupació” a través d’una nova revolta popular. A més, va afegir que “Jerusalem seguirà sent la capital de Palestina” i va advertir que “Trump es penedirà d’aquesta decisió”.

Arran d’això, almenys cinquanta palestins van resultar ferits ahir dijous en diversos enfrontaments amb militars israelians a Cisjordània i a la Franja de Gaza. A més d’una desena els hauria impactat munició real. Així mateix, les Forces de Defensa d’Israel van activar una alerta en diverses ciutats frontereres amb Gaza a última hora de la tarda, arran del llançament de diversos coets contra el territori. No obstant, cap d’aquests va tocar l’objectiu. Tot i així, Israel va bombardejar Gaza com a represàlia.

Hamas proclama que “Jerusalem seguirà sent la capital de Palestina” malgrat la decisió de Trump

A la ciutat de Ramallah, grups de palestins van llançar pedres a un punt militar israelià. Mohamed, un estudiant d’Enginyeria Informàtica que va participar en l’acció, va manifestar que “hem vingut aquí, encara que sabem que una pedra no pot fer res contra ells”, però “això és l’únic que podem fer, i seguirem fent-ho”. D’altra banda, milers de palestins es van manifestar als carrers de Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est per protestar contra la resolució de Trump. En aquest sentit, Israel va informar del desplegament d’“una sèrie de batallons” a Cisjordània “després de l’anàlisi de la situació general”. A més, l’Exèrcit israelià va enviar “unitats de combat d’intel·ligència i de defensa territorial”.

La milícia armada libanesa Hezbollah va mostrar suport a Hamas i als palestins. En aquest sentit, el líder, Hassan Nasrallah, va insistir ahir que “hauríem de cridar i hauríem de treballar en el llançament d’una intifada davant de l’enemic sionista”.

També Al-Qaeda a la península Aràbiga va assegurar que la decisió “és un clar desafiament per al món musulmà”. El president palestí Mahmud Abbas es va reunir amb el rei de Jordània, Abdullah II, a porta tancada, per valorar l’escenari. El vicepresident nord-americà, Mike Pence, va sol·licitar veure’s amb Abbas a Betlem el pròxim dia 19. Malgrat tot, la facció palestina Al-Fatah va respondre que “no és benvingut”.

Soldats israelians, amb un manifestant palestí detingut, ahir, a Hebron.

Soldats israelians, amb un manifestant palestí detingut, ahir, a Hebron.EFE

tracking