SEGRE

REGNE UNIT BREXIT

Brussel·les i Londres arriben a un principi d’acord per seguir endavant amb el divorci

El Regne Unit es compromet a pagar 45.000 milions d’euros per sortir de la UE i protegeix els drets dels comunitaris al país || Sense ‘frontera dura’ entre les dos Irlandes, punt calent de la negociació

La primera ministra britànica, Theresa May, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es donen la mà abans de la reunió.

La primera ministra britànica, Theresa May, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es donen la mà abans de la reunió.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea i el Regne Unit van arribar ahir a un acord per passar a la segona fase de negociació del Brexit, després de constatar “prou avenços” sobre els drets dels ciutadans, la factura de sortida i la frontera nord-irlandesa. “La Comissió Europea ha decidit formalment recomanar al Consell Europeu que s’han fet prou progressos en els tres termes del divorci per poder entrar en la segona fase de la negociació”, va indicar el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, en roda de premsa al costat de la primera ministra britànica, Theresa May.

Sobre els drets dels ciutadans, Brussel·les i Londres s’han compromès que tots els britànics arribats a la Unió Europea i els comunitaris traslladats al Regne Unit abans del Brexit puguin seguir vivint i treballant en les mateixes condicions. A més, els membres d’una família que no visquin junts conservaran el dret a reunir-se al mateix país. En el cas dels fills, tindran aquesta possibilitat fins i tot si naixen després de la sortida britànica.

Rajoy valora el principi d’acord del Brexit perquè evitarà una “ruptura traumàtica”

Pel que fa a l’acord financer, fonts comunitàries van explicar que s’ha aconseguit un acord sobre la metodologia per calcular el preu del divorci, però van preferir no donar xifres concretes, encara que les estimacions són d’entre 40.000 i 45.000 milions d’euros.

Així mateix, s’evitarà una frontera dura entre les dos Irlandes i els ciutadans nord-irlandesos continuaran tenint dret a la nacionalitat irlandesa i comunitària, com estableix l’acord de pau del Divendres Sant del 1998 a l’Ulster.

La lliura esterlina va reaccionar ahir amb una pujada del 0,45 per cent davant de l’euro després d’anunciar-se l’acord entre Londres i els Vint-i-set. Tanmateix, Standard & Poor’s va ressaltar que el ràting doble A amb perspectiva negativa del Regne Unit no es veurà afectat de forma immediata per l’acord a què s’ha arribat.

brussel·les

El negociador en cap de la Unió Europa per al Brexit, Michel Barnier, va afirmar que les exigències de Londres donarien lloc a un model similar al de l’acord de lliure comerç amb el Canadà, que es coneix com a CETA.

El Regne Unit ha sol·licitat una transició d’uns dos anys, “mentre continua sent part del mercat únic i la unió duanera”, però Brussel·les encara no ha precisat quina seria la durada. En qualsevol cas, la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, va declarar que el mateix dia que Londres surti de la Unió, “també sortirà de tots els acords comercials que la UE té amb tercers països”.

Per la seua part, la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va celebrar l’acord assolit entre Londres i Brussel·les per passar a la fase següent en la negociació del Brexit, alhora que va defensar que ara “el més sensat” seria optar per quedar-se al mercat únic i a la unió duanera. D’altra banda, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va destacar que l’acord obre la porta a “oportunitats”, però alhora va avisar dels “molts obstacles” que poden sorgir en relació amb el Brexit.

Per la seua part, el president espanyol, Mariano Rajoy, va considerar des de Lleida que és “una bona notícia” el principi d’acord assolit per la Comissió Europea i el Regne Unit, perquè “evita el risc d’una ruptura traumàtica” que podria comportar unes conseqüències “molt negatives”.

May reforça el seu lideratge al seguir endavant les negociacionsLa primera ministra britànica, Theresa May, va reforçar ahir divendres el seu lideratge a l’arribar a un acord del Brexit després d’unes dures negociacions en les quals estava en dubte el seu futur polític. Tanmateix, el líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, va demanar “més claredat” pel que fa als termes del principi d’acord entre la Comissió Europea i el Regne Unit que els permetrà passar a la segona fase de negociació del Brexit. Per la seua banda, l’exlíder de l’euròfob UKIP, Nigel Farage, va ironitzar a Twitter que aquesta és “una bona notícia per a la senyora May, perquè ara podem passar a la pròxima fase de la humiliació”.

tracking