SEGRE

Puigdemont, disposat a "córrer el risc" de tornar si és investit president

Revela que cada dimarts celebra "una reunió de Govern" amb els quatre consellers cessats a Brussel·les

El president de la Generalitat cessat i cartell de Junts per Catalunya el 21D, Carles Puigdemont

Puigdemont, disposat a "córrer el risc" de tornar si és investit presidentEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat cessat i cartell de Junts per Catalunya el 21D, Carles Puigdemont, ha confiat aquest dimarts que si és investit "pesin més els vots que les manilles", i ha dit que està disposat a "córrer el risc" de tornar a Espanya malgrat l’ordre de detenció per un procés judicial que creu que és una "fantasia".

En una roda de premsa a l’ACN a través de videoconferència des de Bèlgica, Puigdemont, que ha revelat que cada dimarts celebra "una reunió de Govern" amb els quatre exconsellers a Brussel·les, ha incidit en la necessitat que les urnes del 21 de desembre serveixin per restituir l’anterior executiu, sense voler polemitzar amb ERC. Malgrat que els republicans incideixen que el seu candidat a la presidència és Oriol Junqueras, a la presó, Puigdemont ha considerat que no existeix "cap discrepància" amb ERC en "voler mantenir el Govern il·legítimament i il·legalment destituït" per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Sobre la proposta d’ERC que hi puguin haver dos governs (un a Brussel·les i un altre a Catalunya), Puigdemont ha descartat entrar en "cap especulació que signifiqui la legitimació del 155", article pel qual es va cessar el Govern després de la seua deriva unilateral. En aquest context, ha afirmat que sense "cap dubte" anirà a Catalunya "si la decisió catalans és que m’investeixin president" i ha asseverat en aquest sentit que no hi ha "pla B".

Davant de l’ordre de detenir-lo en el moment en què trepitgi Espanya, Puigdemont s’ha preguntat si "poden implicar una detenció les idees que et portin a la Generalitat" i ha apel·lat al "tripartit del 155" (PP, Socialistes i Ciutadans) a resoldre aquesta "contradicció" i a aclarir "com ho faran per impedir" que sigui president si té la majoria.

En tot cas, ha afirmat que "si cal córrer el risc, l’haurem de córrer", encara que el número u de JxCat treballa amb la "hipòtesi" que no es produirà aquesta detenció si és investit, perquè confia que "pesin més els vots que les manilles".

El candidat ha admès que li agradaria tornar a Catalunya abans del 21D, "sobretot per exercir el dret a vot" -una cosa que no pot fer sent a Bèlgica-, però ha remarcat que "no depèn d’ell" perquè li condiciona l’ordre d’arrest. I en aquestes circumstàncies considera que sent a Bèlgica compleix "el deure de defensar la validesa de la institució" que representa i que ha estat, segons el seu parer, "il·lícitament i il·legalment destituïda".

Després de les noves diligències que preveu el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, ha assenyalat que "ho han intentat tot per alterar els resultats electorals" i l’"última cosa és empresonar una generació de líders polítics", la qual cosa és un "despropòsit abismal". Ha qualificat de "fantasia d’arquitectura política" el cas judicial obert el TS pel procés sobiranista i ha exigit la seua retirada, perquè "no és un conflicte penal, sinó polític". "Si insisteixen en la via penal, no hi ha manera d’arreglar-lo, per què els fa tanta por fer política?", ha afegit.

L’expresident no ha concretat quins seran els pròxims passos en el procés sobiranista si revalida el càrrec després del 21D, però ha apostat per avançar amb "fermesa sense desviar-se ni un minut del diàleg", que "mai no caduca", per la qual cosa ha instat l’Estat a deixar "d’estar tancat en aquest búncker d’actitud antipolítica". Ha reclamat a la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, "respecte a les decisions" dels catalans a les urnes, doncs ja són "grandets" i els va millor, segons el seu parer, "autogovernats que governats per ella i els seus fiscals de confiança i jutges amics". I ha assenyalat que no "accepta" que al PP no "li importi el que decideixin els catalans a les urnes ni que les vegi com un simulacre per blanquejar el 155".

Preguntat per si JxCat té vocació de convertir-se en un partit polític per substituir el PDeCAT, Puigdemont ha afirmat: "Rotundament, no".

tracking