SEGRE

REPORTATGE

Menys vot per correu, més estranger

El 21-D hi haurà menys vot per correu que a les eleccions al Parlament del 2015, tant a Lleida com a tot Catalunya. Tanmateix, creixerà el sufragi lleidatà des de l’estranger. Els terminis per acollir-se a aquestes modalitats de vots han acabat mentre es propaguen rumors de suposat frau electoral.

Una oficina de Correus a Lleida.

Menys vot per correu, més estrangerSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En aquest ambient de sospita, l’Assemblea Nacional Catalana ha anunciat un “recompte paral·lel” per verificar els resultats, mentre que més de 800 voluntaris a les comarques lleidatanes han respost a la crida d’ERC per reclutar apoderats i interventors, una xifra molt superior a la de qualsevol elecció anterior.

La informació disponible sobre el procés electoral deixa poc o cap marge als temors sobre un hipotètic frau electoral difosos a través de les xarxes socials. Un dels més populars parla de censos “inflats”, quan amb prou feines han variat des del 2015. Ha augmentat en 130 persones a Lleida i en 43.185 a tot Catalunya, una diferència amb prou feines significativa quan són 5.553.983 els cridats a votar.

Ni ERC ni PDeCAT no han detectat fins ara cap cas sospitós de frau en els censos

Altres rumors que apunten a una tupinada es basen en persones que han rebut a les seues cases targetes censals de votants que no hi viuen, cosa que va fer nàixer el temor que persones que es fan passar per residents a Catalunya intentin alterar el resultat electoral mitjançant el vot per correu. Els que alerten sobre aquest hipotètic engany insten a acudir als ajuntaments per verificar si les persones que figuren a les targetes estan censades al municipi.

A Lleida, ERC ha posat en alerta els seus alcaldes i regidors i els insta a denunciar possibles irregularitats en el cens, mentre que el PDeCAT ha fet també indagacions entre els seus edils. Cap ha constatat fins ara cap cas sospitós de frau i apunten que seria difícil a les comarques lleidatanes, on predominen municipis amb poca població. En el conjunt de Catalunya, alguna de les targetes censals objecte de sospita van resultar ser d’antics inquilins de l’habitatge on van ser enviades.

Un altre motiu de preocupació ha sigut la contractació d’Indra, investigat per suposada finançament il·legal del PP, per al tractament i comunicació dels resultats. No obstant, són les taules les que porten el recompte, mentre que els interventors i apoderats poden verificar els resultats.

CLAUS

  • TERMINIS.

Dos dies més per votar des de l’estranger

. Dilluns passat es va acabar el termini del vot per correu, que es podrà fer efectiu fins al dia 18. La data límit per al vot des de l’estranger s’ha prorrogat del 18 al 20.

  • CATALUNYA.

    Menys vot per correu que el 27-S.

    A Catalunya, Correus ha gestionat 81.253 sol·licituds de vot postal per al 21-D, un 20% menys que els 109.262 del 2015. D’aquestes, unes 7.000 estaven ahir pendents d’entrega a les diferents oficines provincials del cens electoral, de forma que els 7.354 comptabilitzats a Lleida podrien incrementar-se en els propers dies. 

  • tracking