SEGRE

CIMERA EUROPEA

La reforma de la política d’asil enfronta els líders europeus

Els Vint-i-vuit acorden mantenir les sancions contra Rússia per Ucraïna

Angela Merkel conversa amb Donald Tusk, ahir, a Brussel·les.

Angela Merkel conversa amb Donald Tusk, ahir, a Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la mateixa línia, el primer ministre neerlandès, Mark Rutte, va manifestar el seu convenciment que “no canviarà res” aquesta decisió del Parlament. No obstant, el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, va advertir que “si cada vegada que negocia alguna cosa [amb la Unió Europea] ha de tornar a Londres per al vistiplau del Parlament, no fa la seua vida més fàcil”.

?

L’Est vol eliminar les quotes obligatòries de refugiats, però Alemanya defensa el seu manteniment

BRUSSEL·LES

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea reunits a Brussel·les van mirar ahir de desbloquejar la reforma de la política comunitària d’acollida de refugiats. No obstant, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, no es va mostrar optimista en la seua arribada a la cimera i va manifestar que les posicions enfrontades dels països de la UE “estan acompanyades d’emocions que fan més dur trobar fins i tot un llenguatge comú o arguments racionals per al debat”. En aquest sentit, en un document de treball, Tusk va qualificar d’“ineficaç” l’actual mecanisme obligatori de quotes i ahir va mantenir que aquest sistema “no ha funcionat” per frenar els fluxos migratoris.

El mandatari txec Andrej Babis va donar suport a aquesta posició i va afirmar que “crec que Tusk ha dit la veritat, el que pensem, que les quotes no són la solució”. Tanmateix, el comissari d’Immigració Dimitris Avramopoulos va titllar d’“inacceptables” i “antieuropees” les afirmacions fetes per Tusk. Igualment, tant la cancellera alemanya, Angela Merkel, com el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, van insistir a mantenir la fórmula de quotes obligatòries.

En un altre ordre de coses, el president espanyol, Mariano Rajoy, es va referir al desenvolupament de la PESCO, la política de defensa comuna. Es va mostrar “satisfet” i va assenyalar que es tracta d’“una fita en la construcció de l’Europa de la Defensa”. Igualment, els Vint-i-vuit van reafirmar la seua opció per la solució dels dos estats per al conflicte entre Israel i Palestina, avivat pel reconeixement nord-americà de Jerusalem com a capital israeliana.

Més acord hi va haver pel que fa a la decisió de mantenir les sancions imposades a Rússia per la falta d’avenços en la resolució de la crisi territorial d’Ucraïna. Aquestes sancions, que estan en vigor des del juliol del 2014, afecten els sectors financer, energètic, de defensa i d’equips duals.

El Parlament s’imposa a May i tindrà l’última paraula del BrexitEl Parlament britànic va aprovar dimecres un acord que obligarà la primera ministra britànica, Theresa May, a sotmetre a la ratificació del legislatiu el Brexit. La premier va explicar que “estic decebuda per l’esmena, però la llei de retirada de la Unió Europea està tenint bons progressos a la Cambra dels Lords i estem en el camí per complir amb el Brexit”, i va subratllar que el procés avança per bon camí.

tracking