SEGRE

CORRUPCIÓ JUDICI

Oriol Pujol anirà a judici pel cas de les ITV al rebutjar la jutge el seu pacte amb la fiscalia

L’Audiència de Barcelona al·lega que alguns dels acusats no s’han adherit a l’acord || Rebutjada la impugnació de les escoltes telefòniques sol·licitada pels advocats de Josep Tous i Sergi Alsina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Oriol Pujol i la seua esposa, Anna Vidal, s’asseuran finalment al banc dels acusats pel cas de les ITV. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va informar ahir que l’Audiència de Barcelona havia refusat admetre els acords de conformitat subscrits amb la fiscalia pel cinquè fill de l’expresident Jordi Pujol, per la seua dona i per dos encausats més, malgrat que el mateix Ministeri Fiscal va manifestar que la seua no acceptació seria “contrària a la lògica i al principi d’economia processal”.

En el pacte de conformitat, ara sense valor, Oriol Pujol acceptava una pena de dos anys i mig de presó, una multa de 76.000 euros i una indemnització de 311.000 euros. Anna Vidal, per la seua part, havia de fer front a una multa de 47.250 euros, però sense pena d’anar a presó.

Acceptava dos anys i mig de presó i una multa, però la seua esposa no hauria entrat a la presó

Així, la magistrada Carmen Zabalegui va argumentar que, al quedar fora del pacte alguns dels processats, “el judici ha de continuar per a tots ells”, com segons la seua opinió reitera la jurisprudència.

A més, la jutge va assenyalar que el contrari causaria indefensió en els investigats que no van subscriure l’acord amb el Ministeri Públic ja que, d’acord amb l’acusació del fiscal, es va articular “un entramat d’acords entre tots els acusats amb una mateixa finalitat delictiva”. D’aquesta manera, els sis acusats en la causa seran jutjats per un jurat popular. Se’ls acusa dels presumptes delictes de tràfic d’influències i soborn. No obstant, encara no s’ha fixat data per al judici.

En un altre ordre de coses, la magistrada Zabalegui també va rebutjar les impugnacions dels advocats de Josep Tous i Sergi Alsina sobre les escoltes telefòniques.

Els lletrats van sol·licitar a l’Audiència que fossin declarades nul·les per haver pogut vulnerar el dret de defensa dels seus clients, ja que inicialment no haurien estat entregades en la seua totalitat a l’instructor de la causa.

Tanmateix, Zabalegui va defensar la plena validesa d’aquests enregistraments com a proves en el judici.

En aquest sentit, va argumentar que la jutge d’instrucció va actuar amb la “proporcionalitat exigida”, ja que la informació obtinguda amb elles va permetre l’avenç de la investigació.

A més, la magistrada va retreure a l’advocat de Josep Tous que ni tan sols no li aportés en la petició d’impugnació la documentació en la qual la va pretendre fundar.

El cinquè dels Pujol, juntament amb Josep Tous, hauria aconseguit que la Generalitat anul·lés l’últim concurs d’ITV realitzat pel tripartit de l’expresident José Montilla i així poder dissenyar un nou mapa d’estacions d’inspecció a Catalunya. Oriol Pujol va renunciar a la presidència del seu grup al Parlament i al seu càrrec a Convergència tan aviat com va ser imputat per tràfic d’influències. Finalment, va dimitir de tots els seus càrrecs polítics al juliol del 2014, dos anys després d’esclatar el cas.

De la secretaria general de Convergència al banc dels acusatsOriol Pujol era diputat al Parlament per Convergència i Unió, president del seu grup parlamentari i secretari general de CDC quan va sortir a la llum el cas de les ITV, al juliol del 2012. Un informe de l’Agència Tributària el va situar llavors com a “col·laborador necessari” en una trama que manipulava els concursos de concessió de les instal·lacions per realitzar les inspeccions tècniques dels vehicles.

tracking