SEGRE

POLÈMICA DESPRÉS DE LA VISITA A LLEIDA

Allau de crítiques a Santamaría

JuntsxCat anuncia que avui denunciarà a la Fiscalia per presumpta prevaricació la seua ostentació d’haver “escapçat” l’independentisme || El PP insisteix que el 155 va solucionar “el despropòsit”

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Santamaría: "En el finançament autonòmic caldrà anar pas a pas"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ostentació de la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, d’haver “escapçat” JuntsxCat i ERC gràcies a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya va provocar ahir una allau de crítiques dels partits independentistes i de CatComú. De fet, el portaveu de JuntsxCat, Eduard Pujol, va anunciar que avui denunciaran a la Fiscalia aquestes declaracions per presumpta prevaricació i va acusar el Govern central de “saltar-se l’Estat de dret al tractar les lleis com si fossin un xiclet”. Carles Puigdemont, en un vídeo gravat a Bèlgica emès a l’acte “Junts per l’Esport”, organitzat per la seua candidatura a Barcelona per a La Marató de TV3, va instar a construir “un país millor en forma de república gran, lliure i pròspera davant dels que volen atemorir i liquidar per pensar diferent”, i va augurar que haurà de “tornar” si el 155 és rebutjat a les urnes. Fins i tot Jordi Sànchez va dedicar a la vicepresidenta el seu missatge gravat que es va emetre al míting central de JuntsxCat. “Des del meu nou mòdul, li dedico aquest vídeo a Soraya Sáenz de Santamaría. Crec en la democràcia i en el diàleg. I li transmeto la pregunta de Carles Puigdemont: acceptaran el resultat el 21-D, quan el bloc del 155 perdi?”, afirma al seu perfil de Twitter. Així mateix, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va agrair irònicament a la vicepresidenta que “confirmés que no hi ha separació de poders a Espanya i que hi ha presos polítics”.

Toni Castellà, de Demòcrates de Catalunya, partit que està integrat a la candidatura d’ERC, també va carregar contra Soraya Saénz de Santamaría dient que “no podran empresonar tot un poble tossudament alçat que volem guanyar la llibertat”. Anna Gabriel, exportaveu de la CUP al Parlament, també es va demanar “on és la separació de poders?” i va considerar que “l’ofensiva de l’Estat no va contra els independentistes sinó contra la democràcia i els pobres”. El candidat de CatComú, Xavier Domènech, també va censurar les paraules de la vicepresidenta i les de l’exministre socialista Josep Borrell. “Santamaría vol escapçar; Borrell, desinfectar; nosaltres, recosir”, va subratllar. Per la seua part, el PP va continuar defensant ahir el 155 i Santamaría explicarà avui al Senat, a petició pròpia, el desenvolupament de la seua aplicació. El president del Govern central, Mariano Rajoy, va reafirmar a Tarragona que la “solució a tant de despropòsit va començar amb l’aplicació del 155, que ha asserenat la vida política”. Va dir que espera que no es repeteixin les situacions viscudes a Catalunya, però va advertir que “tots saben el que cal fer perquè s’activi i el que no s’ha de fer perquè no s’activi”. El candidat del PP, Xavier García Albiol, va elogiar que Rajoy “ha provocat que Puigdemont hagi de marxar a 1.000 quilòmetres de Catalunya”, en al·lusió a Bèlgica, i va destacar que el 155 “ha permès que els catalans continuïn sent espanyols”.

Reconeix que la carta explicitant el seu suport a Puigdemont va ser “desafortunada”

El vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Agustí Alcoberro, va admetre ahir que la carta que van enviar dissabte als seus socis explicitant el seu suport a la investidura de Carles Puigdemont després de les eleccions del 21-D va ser “desafortunada”.L’ANC va enviar un correu en què assegurava que després de les eleccions només reconeixeria Puigdemont com a “president legítim” de Catalunya i el Govern que ell designi.Alcoberro va aclarir que l’ANC demana el vot per a les tres candidatures independentistes (Junts per Catalunya, ERC i la CUP). “Som una entitat transversal, tenim gent que votarà diferents candidatures. Això ha de ser així. Crec que queda clar que l’Assemblea té tres candidatures, que són les tres candidatures de la república: l’ERC liderada per Oriol Junqueras, JxCat liderada per Carles Puigdemont i també la CUP. En això no hem canviat”, va argumentar. Va remarcar que “en cap cas” la idea de la carta era “de donar suport a una determinada força a política”. “El que planteja és que les tres forces polítiques, l’endemà de les eleccions si obtenen la majoria, tenen un deure pendent previ que és el de restaurar una situació que ha estat il·legítimament canviada pel Govern espanyol a través de l’aplicació del 155”, va apuntar.

tracking