SEGRE

Oriol Junqueras: «Si guanyem no podran impedir que vagi a la investidura»

A tres dies del 21-D, Oriol Junqueras contesta les preguntes de SEGRE des de la presó d’Estremera, en la qual és privat de llibertat des del passat 2 de novembre. Diu que l’Estat “sembla que fa el que pot per perjudicar-nos i per provocar sofriment, tant a mi com a Quim Forn i als Jordis”, destaca que “l’única violència que hi ha hagut ha estat la de l’Estat l’1-O i en determinades manifestacions” i afirma que està convençut que “guanyarem el 155 i la marca blanca del PP”, en relació amb Ciutadans.

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras: «Si guanyem no podran impedir que vagi a la investidura»EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra Republicana sempre ha dit que si guanya el 21 de desembre el primer que farà serà restituir el govern legítim, i si aquest no pot exercir perquè vostè no pot sortir de la presó i Puigdemont no pot tornar de Brussel·les, n’hi haurà un altre d’executiu amb Marta Rovira com a presidenta. Creu vostè que és una opció viable?

El més important que hem de fer és guanyar aquestes eleccions, perquè si no tots aquests debats esdevenen totalment irrellevants. En tot cas, nosaltres treballem per guanyar-les i trobarem segur els mecanismes necessaris perquè tot funcioni de la millor manera possible. Estic convençut que no hi ha cap possibilitat que em restringeixin el dret a assistir a una sessió d’investidura. No hi ha cap raó per mantenir les mesures cautelars. Estem a la presó de manera preventiva.

Tenint en compte les amenaces de morts al carrer que va explicar Marta Rovira, creu que és viable la independència? I, si ho és, val la pena córrer el risc que hi hagi morts?

Aquest procés sempre, sempre ha estat absolutament pacífic i així ho seguirà sent. Abans que independentistes som demòcrates i abans, pacifistes. L’única violència que hi ha hagut ha estat per part de l’Estat l’1 d’octubre i en determinades manifestacions.

Per què creu que a vostè i Joaquim Forn no els han deixat sortir, a diferència dels altres consellers empresonats?

Encapçalo una candidatura que pot guanyar aquestes eleccions. És evident que hi ha una voluntat de posar traves i impedir que ens presentem en igualtat de condicions. Sovint sembla que fan el que poden per perjudicar- nos i per provocar sofriment, tant a mi com a Quim Forn i als Jordis.

Segueix amb ganes de lluitar malgrat la gravíssima situació de privació de llibertat que està patint?

Tinc totes les ganes i voluntat del món. Estic convençut que podem ajudar i continuar treballant per fer una societat lliure, justa i neta i crec que, particularment, puc ajudar molt el meu país. Ho hem demostrat en moltes ocasions.

Com s’explica que un partit com el de Ciutadans, que no compta ni amb una sola alcaldia en tot Catalunya, pugui guanyar les eleccions, segons diuen algunes enquestes?

Perquè el Partit Popular diuen que s’enfonsa moltíssim. L’últim partit a Catalunya podria ser el que mana a Espanya i aquell que és el campió de la corrupció. En tot cas, nosaltres el que hem de fer és treballar incansablement per guanyar aquestes eleccions, no podem permetre que aquesta gent que menteix i intenta dividir la societat guanyi el 21 de desembre. Estic convençut que guanyarem l’article 155 i la marca blanca del Partit popular. El més important és que ningú no es quedi a casa el 21 de desembre.

Què pensa quan Arrimadas diu que a ells els vota “la gent normal” i Albiol, que tancarà TV3 i la tornarà a obrir amb “gent normal”? Aquestes declaracions es comenten per si mateixes. Nosaltres som gent que estimem a tothom i que treballem per a tothom. Ho hem demostrat àmpliament, hem equilibrat els comptes de la Generalitat de Catalunya, hem fet els pressupostos més socials de la història, hem aprovat la Renda Garantida de Ciutadania o hem fet universal el sistema de salut, entre d’altres. Volem construir el futur sempre amb els màxims consensos possibles, comptant amb tothom. Per a nosaltres tots els ciutadans de Catalunya es mereixen el màxim respecte. Nosaltres treballem per sumar.

Si guanya les eleccions l’independentisme, creu que els partits que s’autoproclamen constitucionalistes mantindran, com han anunciat diverses vegades, l’aplicació de l’article 155, que acaba de provocar la pèrdua de l’art de Sixena a Lleida, entre moltes altres coses?

No hi ha cap motiu per mantenir l’article 155 de la Constitució espanyola. En tot cas, la pregunta l’haurien de fer a l’Estat, respectaran els resultats de les eleccions, veritat? El que hem de fer és guanyar aquestes eleccions i continuar treballant per sumar, per aconseguir una majoria robusta, i ho hem de fer apel·lant a tothom, no només als convençuts.

tracking