SEGRE

ARGENTINA PROTESTES

L’Argentina aprova una polèmica reforma de pensions després d’hores de violència al carrer

El Govern assegura que els jubilats guanyaran més el 2018 i l’oposició i els sindicats ho neguen || Desenes de ferits en els enfrontaments al costat del Congrés entre manifestants i la policia

Manifestants s’enfronten a integrants de la Policia Federal a Buenos Aires.

Manifestants s’enfronten a integrants de la Policia Federal a Buenos Aires.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra dels Diputats argentina va aprovar ahir una reforma del sistema de pensions impulsada pel Govern de Mauricio Macri que va provocar una gran violència als carrers pel fort rebuig social, sindical i polític que genera. El projecte, que ja va rebre el vistiplau del Senat a finals de novembre, va comptar amb el suport de 127 vots –principalment de l’oficialista Cambiemos– davant de 117 en contra i 2 abstencions. Enmig d’una vaga general i després de disset hores de debat, la reforma modifica la fórmula d’actualització dels havers, una cosa que el Govern creu que permetrà als jubilats guanyar més el 2018, mentre que l’oposició i sindicats insisteixen que serà una forta rebaixa.

La reforma va portar els sindicats a convocar una vaga general i es va aprovar després d’una sessió amb forts disturbis al carrer que van deixar més d’un centenar de ferits, incloent-hi efectius policials, i gairebé setanta detinguts. Davant dels disturbis, la policia va començar a disparar bales de goma i llançar gas pebre, així com aigua a pressió per restablir l’ordre. “Estem tristos, perquè vam fer tot el possible com perquè aquesta llei no surti”, segons va remarcar a la premsa el diputat kirchnerista Agustín Rossi, que va insistir que es tracta d’una llei “dolenta per al conjunt del poble” i “molts constitucionalistes” diuen que és “inconstitucional”. D’altra banda, el seu company de grup, Axel Kicillof, va considerar que s’ha perpetrat “una estafa als jubilats” i a altres grups de la població que afecta aquest canvi de fórmula en l’actualització de les pensions, com als beneficiaris de l’Assignació Universal per Fill.

El president Macri creu que la violència fora del Congrés va ser orquestrada per l’oposició

Al seu torn, el president de l’Argentina, Mauricio Macri, va afirmar que la violència desencadenada va ser “clarament orquestrada i “premeditada” i va buscar que no funcioni el Parlament. El mandatari va afirmar que no vol avançar-se a la investigació de la justícia sobre els grups que van protestar contra la policia, si bé va comentar que “queda clar que hi ha diputats que han incitat a la violència”.

Aquesta foto es va publicar a la xarxa social Facebook i el seu autor, Migue Ríos, va escriure: “Mentre al país es cala foc, aquesta nena guaraní s’hidrata des del terra. Alguna cosa estem fent malament com a societat, no?”

La impactant foto d’una nena indígena bevent d’un bassalLa imatge d’una nena mbayá guaraní que beu aigua d’un bassal a la localitat de Posadas (Argentina) que es va convertir en la seua llar, mentre els pares i germans proven de vendre algunes artesanies, ha fet la volta al món.

Manifestants s’enfronten a integrants de la Policia Federal a Buenos Aires.

Manifestants s’enfronten a integrants de la Policia Federal a Buenos Aires.EFE

tracking