SEGRE

ESNOTICIA

Els comicis en feiner costen a les firmes de Lleida 11 milions d'euros

Hauran de donar fins a quatre hores de permís remunerat als treballadors per votar || Complica l’organització en moltes empreses, en especial les petites

El col·legis electorals de Lleida, amb cues des de primera hora del matí.

Imatges de la jornada electoral del 21DLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El fet que les eleccions se celebrin en feiner complica, i molt, la situació per a les empreses que, depenent dels horaris de les plantilles, poden estar obligades a donar fins a quatre hores de permís remunerat als treballadors perquè puguin anar a votar. Parlem d’un problema que no es presentava des del 1982, quan es van celebrar les últimes eleccions generals en laborable. La patronal de petites i mitjanes empreses Pimec calcula que els comicis tindran un cost de 230 milions d’euros per a les companyies catalanes. En el cas de les comarques de Lleida, estaríem parlant de l’ordre d’11 milions d’euros. Però, a més, s’ha de tenir en compte els problemes logístics que representa, en especial per a les empreses petites, per poder compatibilitzar el manteniment de l’activitat amb els permisos i, a més a més, en plena campanya nadalenca.

Un cas especial és el dels autònoms sense treballadors al seu càrrec, un col·lectiu format per divuit mil tres-cents emprenedors de la província que no tindran amb qui fer torns per poder anar a votar. Els col·legis electorals obren avui a les 09.00 hores i es podrà votar fins a les 20.00 hores. Si l’horari de treball coincideix en més de quatre hores amb el de les votacions, el permís retribuït serà de quatre hores. En cas que la coincidència d’horaris sigui d’entre dos i quatre hores, el treballador podrà comptar amb dos hores retribuïdes per exercir el seu dret democràtic. En la resta dels casos, no es pot reclamar cap permís, tret del cas de les persones amb contracte a temps parcial, en què s’ha de reduir proporcionalment la durada del permís. Per raons d’organització, sempre és l’empresa la que marca l’horari per poder anar a votar.

Uns 18.300 autònoms sense assalariats no tindran amb qui fer torns per poder exercir el dret al vot

Però aquest no és l’únic problema d’unes eleccions en laborable. El fet que bona part de les urnes es col·loquin en centres educatius ha fet que avui sigui dia no lectiu. Les famílies han hagut de buscar fórmules per poder atendre els menuts que no tenen classe, mentre que per als adults és feiner.

tracking