SEGRE

LLEIDAPARTICIPACIÓCATALUNYACOMARQUES

Ciutadans guanya i majoria independentista

Inés Arrimadas va ser la més votada, però el líder de JxCat encapçala la majoria independentista

Ciutadans guanya i majoria independentista

Ciutadans guanya i majoria independentista

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

  • CATALUNYA. Ciutadans s’imposa en vots i escons i ERC no supera la llista del president 
  • COMARQUES. Junts per Catalunya venç en totes menys a Aran, de Cs, i l’Alta Ribagorça, d’ERC 
  • LLEIDA. La candidatura de Jorge Soler guanya a la capital i el PSC queda en quart lloc 
  • PARTICIPACIÓ
    • CATALUNYA 81,95%
    • LLEIDA PROVÍNCIA 80,61%
    • LLEIDA CIUTAT 78,43%

En política, uns sacsegen l’arbre mentre d’altres recullen els fruits, i ahir Rajoy i els seus candidats es van emportar totes les crítiques del 155, mentre Inés Arrimadas omplia el cistell d’urnes amb una victòria en vots i escons, forjada a Barcelona i Tarragona, a remolc de d’una participació rècord. La victòria pot donar ales a Ciutadans en la batalla espanyola, però de poc li servirà al Parlament de Catalunya, perquè el bloc independentista manté la majoria amb 70 escons, dos menys dels que tenia abans del 155, i impedirà la investidura d’Arrimadas.

Perquè la líder taronja ha estat la més votada, però Carles Puigdemont és el triomfador de la jornada, primer, perquè ha revalidat la majoria del bloc independentista, èxit meritori tenint en compte que han fet campanya des de Brussel·les o des de la presó, i en segon lloc, perquè ha estat el més votat entre les formacions sobiranistes, superant les enquestes i el favoritisme d’Esquerra i aclarint també la polèmica generada en campanya sobre qui havia d’assumir el lideratge de l’independentisme. Puigdemont i la seua candidatura transversal han sabut superar el llast de l’antiga CDC i l’exili de Brussel·les amb una presència permanent en els actes, a diferència del que ha passat amb ERC, en què Oriol Junqueras no ha pogut participar i la candidatura s’ha ressentit de falta de lideratge i no ha pogut confirmar les expectatives. El que és significatiu és que es mantenen els blocs que ja van quedar perfilats fa dos anys amb una extraordinària fidelitat: el 2015, Junts pel Sí i la CUP sumaven el 47,8 per cent dels vots, i ahir, amb més participació, Junts per Catalunya, ERC i la CUP sumaven dos dècimes menys, un 47,5.

Un suport que dóna per governar, però que torna a semblar, com el 27-S, insuficient per a reptes unilaterals, encara que pot obrir-se a majories partidàries del referèndum, com ja va insinuar Carles Puigdemont en les primeres valoracions ahir a la nit, i que també obliga a preguntar-se per a què ha servit el 155. I la resposta obligada és que ha propiciat la gran derrota de Mariano Rajoy i els seus candidats, que obtenen els pitjors resultats de la seua història a Catalunya, amb la pèrdua de 167.000 vots i quatre punts, fins a quedar-se amb tres escons, l’últim grup del Parlament. No els han votat ni els seus, que han preferit decantar-se per Ciutadans. Tampoc els socialistes han confirmat les expectatives de millora i han de conformar-se amb guanyar només un diputat, i pitjor els ha anat als comuns, víctimes de la polarització de la campanya, que perden tres escons i no podran jugar el seu anunciat paper de frontissa, i a la CUP, que perd sis escons, encara que celebrava la victòria del bloc independentista.

Pel que fa a Lleida, Junts per Catalunya s’ha convertit en la força més votada, superant ERC, on s’ha imposat a totes les comarques menys Aran i l’Alta Ribagorça i ha convertit la circumscripció en la més independentista, amb onze escons sobre els quinze en joc.

Es queden fora el Partit Popular i la CUP, mentre que els socialistes revaliden el seu escó i Ciutadans aconsegueix el tercer, i també es converteix en la formació més votada a Lleida ciutat, seguida per Junts per Catalunya i ERC, amb els socialistes en quart lloc.

Ciutadans guanya i majoria independentista

Ciutadans guanya i majoria independentista

Ciutadans guanya i majoria independentista

Ciutadans guanya i majoria independentista

El col·legi electoral situat a l'escola Riu Segre de Lleida, amb cues a primera hora del matí.

Obren amb cues els col·legis electorals de LleidaLleonard Delshams

tracking