SEGRE

JXCAT·ERC·PP L?ENDEMÀ

Puigdemont vol reunir-se fora d’Espanya amb Rajoy, que insta que es respecti la llei

El president espanyol descarta convocar eleccions a Espanya malgrat el daltabaix a les urnes del PP després d’aplicar el 155 || El líder català exigeix que es retiri els policies arribats el mes de setembre

Marta Rovira.

Marta Rovira.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, va proposar ahir al president espanyol, Mariano Rajoy, celebrar una trobada a Brussel·les o al lloc on decideixi de la UE, excepte l’Estat espanyol, on hi ha una ordre de detenció contra ell, per “obrir una etapa presidida per solucions polítiques” en el pols entre l’Estat i l’independentisme català, després de les eleccions de dijous passat, en les quals el sobiranisme va revalidar la majoria absoluta. “Una reunió sense condicions per part de cap de les dos parts”, va reclamar Puigdemont, que té tots els números per ser investit de nou president català –si la justícia espanyola l’hi permet– al ser el líder independentista més votat. Per la seua part, Rajoy va declinar valorar l’oferiment de Puigdemont (“en tot cas, hauria de reunir-me amb el partit més votat”, va dir en relació amb Ciutadans), i va posar com a condició per a un diàleg amb el futur Govern català “els límits de la llei”.

Puigdemont va dir ahir que “només demano a Rajoy que ens escolti, crec que ens hem guanyat el dret a ser escoltats: hi ha més vots a favor de la independència que l’1 d’octubre. Hi ha hagut una ratificació del que hem fet”. Va subratllar que aquests comicis s’han fet “seguint les regles de l’Estat espanyol” i amb una participació que ha superat el 80 per cent, i va reclamar “com a gest de bona voluntat” que Rajoy hauria de “repatriar” tots els policies que de manera extraordinària ha enviat a Catalunya des del mes de setembre, retirar els “homes de negre que prenen decisions de manera il·legítima en nom d’un govern ocupat” i cridar “a la moderació dels seus sectors socials i mediàtics més radicalitzats”, que va il·lustrar amb el “clamor de l’a por ellos”.

Rajoy, per la seua part, va dir que “la situació processal [de Puigdemont] no depèn de la decisió electoral”. El líder del Partit Popular, que descarta avançar les eleccions espanyoles, va justificar d’aquesta manera la negativa a buscar una via perquè el president destituït torni de Brussel·les i pugui celebrar la sessió d’investidura, i va dir que s’hauria de fer sota l’imperi de la llei.

barcelona

Esquerra Republicana va apressar ahir a formar un Govern “fort” i “al més aviat possible” per poder revertir els efectes de la intervenció de l’autonomia. Tanmateix, va assegurar que treballarà perquè es pugui restablir el “Govern legítim”, amb el retorn del president, Carles Puigdemont, i l’alliberament del vicepresident, Oriol Junqueras, encara que va defensar que el republicà podria assumir l’acta de diputat i les responsabilitats de l’executiu malgrat continuar empresonat a la presó d’Estremera. Aquesta era la gran incògnita de la jornada posterior a les eleccions del 21-D, després que els republicans hagin posat en dubte durant la campanya que Puigdemont pugui tornar a Catalunya sense ser detingut, i aquest va ser el tema que va capitalitzar la roda de premsa posterior a la reunió executiva ampliada d’ERC que es va celebrar per valorar els resultats electorals.

“Volem que es configuri un Govern al més aviat possible a favor de la República, que posi fi a l’article 155 i rehabiliti els seus efectes sobre els serveis socials”, va explicar Rovira als mitjans de comunicació.

Al ser preguntada per si els republicans investiran Carles Puigdemont com a president o algú de la seua candidatura en cas que ell no pugui tornar, Rovira va afirmar que aposten per restituir “el Govern legítim perquè és el que han decidit els ciutadans a les urnes”.

Fins a vuit diputats presos o exiliats podrien tenir problemes per assumir l’acta, la qual cosa podria portar dificultats a l’independentisme en la configuració de la Mesa del Parlament.

Marta Rovira.

Marta Rovira.EFE

Marta Rovira.

Marta Rovira.EFE

tracking