SEGRE

POLÍTICA DISCURS NADALENC

El rei rebaixa el to sobre Catalunya i demana serenitat i evitar un nou enfrontament

En el missatge de Nadal, Felip VI esquiva l’envit de Carles Puigdemont perquè sigui mediador

El rei Felip VI va pronunciar, com és tradició, el missatge de Nadal des del palau de La Zarzuela.

El rei Felip VI va pronunciar, com és tradició, el missatge de Nadal des del palau de La Zarzuela.CASA REAL/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El rei Felip VI va rebaixar diumenge el to en el seu missatge de Nadal respecte al pronunciat el passat 3 d’octubre sobre la situació política a Catalunya. El monarca va demanar serenitat per evitar un nou enfrontament, però, malgrat el discurs conciliador, no va arribar a adoptar el paper de mediador que dissabte li va demanar el president Carles Puigdemont, a l’afirmar que el rei havia d’aprofitar el discurs per “rectificar” una postura que va considerar defensora de l’aplicació de l’article 155. Felip VI es va referir al Parlament electe a Catalunya i va dir que “ara ha d’afrontar els problemes que afecten tots els catalans, respectant la pluralitat”. “El camí no pot portar de nou a l’enfrontament o a l’exclusió [...], sinó que ha de conduir a fer que la convivència en el si de la societat catalana recuperi la serenitat, l’estabilitat i el respecte mutu, de manera que les idees no distanciïn ni separin famílies i amics.”

El monarca es va referir a la capacitat de lideratge i esforç de Catalunya, el seu esperit creatiu i la vocació d’obertura. Segons el rei, l’enfrontament i l’exclusió “només generen discòrdia, incertesa, desànim i empobriment moral, cívic i econòmic en la societat”.

El rei es va referir als líders polítics electes i els va instar a respectar la pluralitat de la societat

Felip VI va parlar dels atemptats de Barcelona i Cambrils i va tenir un record per a les víctimes

El discurs nadalenc de Felip VI es va allunyar de l’últim que va pronunciar el passat 3 d’octubre, quan va afirmar que, davant de la “situació d’extrema gravetat” que viu Catalunya, que vol “trencar la unitat d’Espanya i la sobirania nacional”, és “responsabilitat dels legítims poders de l’Estat assegurar l’ordre constitucional, la vigència de l’Estat de dret i l’autogovern de Catalunya, basat en la Constitució i en el seu estatut d’autonomia”. En un excepcional missatge institucional, en el qual no va donar cap solució al conflicte ni va fer cap menció als ferits de l’1 d’octubre ni al diàleg, va criticar llavors l’“inacceptable intent d’apropiació de les institucions històriques de Catalunya” per part de “determinades autoritats” que “han pretès trencar la unitat d’Espanya i la sobirania nacional”. Va recalcar que han incomplert “de manera reiterada, conscient i deliberada” la Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i han “vulnerat de manera sistemàtica les normes aprovades legalment i legítimament, demostrant una lleialtat inadmissible cap als poders de l’Estat”. En el discurs de diumenge, el monarca va afegir que “Espanya és una democràcia madura, en la qual qualsevol ciutadà pot pensar, defensar i contrastar, lliurement i democràticament, les seues opinions i les seues idees, però no imposar les idees pròpies davant els drets dels altres”.

Assenyala la corrupció com “una de les principals preocupacions”Després de referir-se a la situació política a Catalunya, el rei es va referir també a altres temes d’interès social al discurs nadalenc. Un va ser el de la corrupció, que va qualificar com “una de les principals preocupacions de la societat, que demana que continuïn prenent-se les mesures necessàries per a la seua completa eradicació i que els ciutadans puguin confiar plenament en la correcta administració dels diners públics”. El monarca no va passar per alt el terrorisme jihadista, que va afirmar que “continua sent una amenaça mundial, i aquest any nosaltres l’hem patit directament a Barcelona i Cambrils”. I va afegir que “només des de la unitat democràtica, la fermesa de l’Estat de dret i l’eficàcia de la cooperació internacional, podrem vèncer-lo i derrotar-lo. I així ho farem, tenint sempre molt presents el record i el respecte permanent a les víctimes”. Com a reptes, es va marcar el fet de continuar millorant l’economia i l’ocupació, amb la creació de nous llocs de treball estables com a objectiu “essencial i prioritari”. Felip VI es va referir, a més, a Europa, i va dir que “Espanya ha de recuperar el protagonisme en un projecte europeu que ara requereix més vitalitat i impuls”.

tracking