SEGRE

SUCCESSOS CATÀSTROFES NATURALS

El tifó Vinta ja ha deixat dos-cents morts i 70.000 desplaçats al seu pas per les Filipines

També s’han produït pluges torrencials, corriments de terra i allaus de fang || Vinta va tocar territori filipí divendres com a tempesta tropical i va abandonar el país convertit en tifó

El tifó va inutilitzar carreteres i comunicacions i va destrossar cases i barris sencers.

El tifó va inutilitzar carreteres i comunicacions i va destrossar cases i barris sencers.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes dos-centes persones han mort i 70.000 han hagut d’abandonar les seues llars a causa del pas de la tempesta tropical Vinta per les Filipines, d’acord amb l’últim balanç de víctimes que han ofert les autoritats de la nació asiàtica i les organitzacions humanitàries. Vinta va tocar terra divendres passat a l’illa de Mindanao, al sud de l’arxipèlag, com a tempesta tropical, amb ràfegues de vent de fins a 125 quilòmetres per hora. Diumenge, va abandonar les Filipines convertida ja en tifó i deixant al seu pas una onada de destrucció.

Les pluges torrencials han provocat inundacions i allaus de fang per tota la zona. Dalama, un petit poble ubicat a la falda d’una muntanya, ha quedat completament sepultat. Les tasques de recerca i rescat encara continuen, d’acord amb la cadena local ABS-CBN. La policia ha indicat que, fins ara, hi ha confirmats 197 morts –135 a Mindanao, 72 a la península de Zamboanga (est) i 18 a Lanao del Sud (centre)–, mentre que 144 persones estan desaparegudes: 72 a Mindanao i 72 més a Zamboanga. Per la seua banda, la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (FICR) ha assenyalat que unes 70.000 persones en tot el país han hagut de ser evacuades.

“La gent ho ha anat deixant tot enrere per salvar la vides”, va subratllar el responsable de la FICR a les Filipines, Patrick Elliott, en un comunicat. En aquest context, el secretari general de l’Organització de les Nacions Unides, António Guterres, va oferir l’ajuda de l’organització internacional. “Estem preparats per ajudar les autoritats locals i nacionals, a més del suport que ja estan donant els nostres socis humanitaris”, va dir en un comunicat. Filipines és un país propens a les tempestes tropicals i els tifons. Cada any en passen uns vint que causen estralls en una de les nacions més pobres de la regió.

Les autoritats preveuen que el nombre de morts augmenti durant les pròximes hores, a mesura que avancin les tasques de rescat i els equips d’emergència assoleixin zones aïllades per l’avinguda de les aigües. El Govern de Rodrigo Duterte ha mobilitzat l’exèrcit.

Funcionaris del país van explicar que molts vilatans havien ignorat les advertències d’abandonar les zones costaneres i allunyar-se de les riberes dels rius, i es van veure arrossegats per les inundacions sobtades i els lliscaments de terra. De moment, soldats, policies i voluntaris uneixen esforços per buscar els supervivents, netejar la runa i restablir l’electricitat i els sistemes de comunicacions.

Gairebé 40 morts en l’incendi en un centre comercial al sud del paísLes autoritats filipines van donar ahir per mortes unes trenta-set persones que es van quedar atrapades per un incendi que es va declarar ahir a l’interior d’un centre comercial a la ciutat de Davao, al sud del país. El foc es va declarar dissabte al matí a la tercera planta del centre comercial NCCC, en què es venien teles i mobiliari de fusta i plàstic, i continuava cremant a primera hora de diumenge, va afegir el canal. El vicealcalde de la ciutat, Paolo Duterte, va dir que el cap de l’Oficina de Protecció d’Incendis (BPF, segons les sigles en anglès) li va confirmar que no hi havia cap opció de trobar amb vida les persones desaparegudes. La majoria de les víctimes eren treballadors d’un centre telefònic d’atenció al client que operava les vint-i-quatre hores del dia a l’última planta de l’edifici, segons va informar la televisió ABS-CBN. El president filipí va transmetre les seues condolences als familiars de les víctimes.

tracking