SEGRE

RESULTATS LA FORMACIÓ DEL GOVERN

Esquerra pressiona Puigdemont perquè torni a Catalunya

JuntsxCat i ERC discrepen sobre la investidura del president || Turull rebutja altres escenaris perquè “és començar a entrar en un relat de la rendició”

Imatge d’arxiu d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont.

Imatge d’arxiu d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Junts per Catalunya i ERC discrepen sobre qui hauria de ser el president de la Generalitat, si Carles Puigdemont no pot tornar a Catalunya per ser investit. Ho van fer per primera vegada en públic en el programa Preguntes freqüents de TV3, on participaven Carles Mundó, número 5 de la candidatura d’ERC, i Jordi Turull, número 4 de la llista de JuntsxCat. Mundó i Turull van expressar opinions diferents sobre aquesta qüestió, sobre qui hauria de ser el candidat a la presidència de la Generalitat de l’independentisme si Carles Puigdemont no torna a Catalunya. En aquest sentit, ERC va considerar que el candidat hauria de ser Oriol Junqueras, si abans ha pogut sortir de la presó d’Estremera. “Això hauria de ser així, perquè encaixa en la idea de Govern legítim que s’ha plantejat en tot moment. Però jo no assumeixo la premissa fins que passi, perquè el president Puigdemont va ser molt clar quan va dir si guanyo les eleccions, tornaré Catalunya. Aquest és el compromís que va prendre amb els seus electors i, per tant, si això no fos així, primer, quedaria sorprès i, segon, serà ell qui haurà de donar les explicacions”, va dir Mundó.

JuntsxCat va demanar que no es gastin esforços en relats que condueixen a la rendició. Per a Jordi Turull, ara cal centrar-se a fer possible la voluntat del poble català. Segons el dirigent, ara l’Estat ha d’explicar com i per què no pot ser president de la Generalitat el candidat que, majoritàriament, han elegit els ciutadans. “El missatge del poble català ha estat absolutament rotund, i la força política que representava aquest 155 o que ell va liderar ja hem vist quin resultat té”, va dir.

Carles Puigdemont va admetre que des de Brussel·les no podria ‘defensar’ la Generalitat

“És Espanya qui haurà d’explicar molt bé com és que una persona que és elegida pels ciutadans, que han desautoritzat tant en aquest Govern central, es farà l’impossible perquè no pugui ser el president de la Generalitat que esculli el Parlament de Catalunya”, va afirmar.

“S’ha de fer tot el possible” perquè els de Brussel·les torninEl president cessat Carles Puigdemont i el seu equip van insistir que la intenció és ser present a la constitució del Parlament i anar al debat d’investidura, però la seua tornada està amenaçada per l’ordre de detenció dictada pel Tribunal Suprem, que manté Oriol Junqueras a la presó d’Estremera. Puigdemont vol tornar a Catalunya “al més aviat possible, ara mateix”. Fins i tot s’atreveix a reclamar que “s’ha de fer tot el possible” perquè ell i els seus consellers tornin, però també afirma que des de la presó no podria defensar la institució. “Per això sóc a Brussel·les”, va dir des de Bèlgica. No obstant, els resultats electorals també han reobert algunes ferides entre republicans i exconvergents. Esquerra espera que Carles Puigdemont aclareixi quin és el seu pla per asseure’s a negociar, encara que Marta Rovira, després de visitar Oriol Junqueras a la presó d’Estremera, ja va posar data al tret de sortida, el dia 27 de desembre.

tracking