SEGRE

POLÍTICA

Fujimori, indultat per Kuczynski, es lliura a més d'un altre procés per una matança

De sis persones el 1992 a càrrec del grup militar encobert Turó

Fujimori, indultat per Kuczynski, es lliura a més d'un altre procés per matança

Fujimori, indultat per Kuczynski, es lliura a més d'un altre procés per matançaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident peruà Alberto Fujimori, que va ser indultat hores abans de Nadal pel president del Perú, Pedro Pablo Kuczynski, no només va quedar eximit d’una condemna de 25 anys de presó per violacions de drets humans, sinó que a més es deslliurarà d’un altre procés per la seua responsabilitat en una matança.

A més de l’indult, Kuczynski va concedir a Fujimori la gràcia presidencial "per a tots els processos penals a la data que es trobin vigents", segons la resolució del seu indult publicada avui en l’edició impresa del diari oficial El Peruano.

Aquesta gràcia presidencial comporta que Fujimori se salvi de ser processat i jutjat pel cas Pativilca, on l’expresident se l’acusa de ser responsable de la matança de sis persones el 1992 a càrrec del grup militar encobert Colina.

Els sis morts havien estat detinguts després d’irrompre els militars als seus domicilis a Pativilca, municipi situat al nord de la regió de Lima.

Fujimori ja havia estat condemnat el 2009 a 25 anys de presó com a autor mediat (amb coneixement del fet) d’altres matances similars perpetrades pel grup Turó, com la de Barris Alts i La Cantuta, en les quals van morir 25 persones també el 1992, a més de pels segrestos d’un periodista i un empresari aquell mateix any.

Aquests delictes són considerats de lesa humanitat, per la qual cosa Fujimori no tenia dret a una eventual reducció de la condemna, tret que el president de torn li concedís l’indult humanitari, una gràcia extraordinària per a reclusos amb malalties greus i amb risc d’empitjorar per les condicions carceràries.

Kuczynski va concedir aquest indult a Fujimori hores abans del Nadal, i, tot just tres dies després que se salvés de ser destituït pel Congrés gràcies als vots d’una desena de fujimoristes rebels amb el seu grup i liderats per Kenji Fujimori, fill menor de l’expresident que havia demanat l’actual mandatari que indultés el seu pare.

Fujimori, de 79 anys, es troba actualment en una clínica de Lima, on aquest diumenge va rebre la notícia de l’indult acompanyat dels seus fills, després d’haver estat traslladat divendres des de la presó on complia la seua condemna, i a la qual ja no tornarà quan acabi la seua hospitalització.

Segons la resolució del seu indult, Fujimori pateix fibril·lació auricular paroxística, hipertensió, insuficiència mitral, càncer de llengua del que ha estat operat en sis ocasions i una hèrnia lumbar.

tracking