SEGRE

POLÍTICA

PP, PSOE i Cs valoren discurs Rey i Podemos i independentistes ho critiquen

Els partits sobiranistes lamenten que "el fons" segueixi sent el mateix

PP, PSOE i Cs valoren discurs Rey i Podemos i independentistes ho critiquen

PP, PSOE i Cs valoren discurs Rey i Podemos i independentistes ho critiquenEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP, PSOE i Ciutadans han expressat avui la seua satisfacció amb el discurs de Nadal del Rei Felip VI, que va demanar de respectar la pluralitat a Catalunya sense enfrontaments, mentre que Podemos i els independentistes ho han criticat.

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha valorat la crida del monarca a la tranquil·litat i ha assegurat que en el seu partit se senten molt satisfets del "lideratge de concòrdia i ambició de futur" que representa Felip VI.

"Don Felipe va tornar a posar-se al capdavant de la societat espanyola per reclamar que continuem vivint junts", ha dit Casat, que ha ressaltat també el missatge positiu i de confiança en Espanya expressat en les paraules del Rei.

A Espanya, "un gran país admirat a tot el món", es pot defensar qualsevol idea respectant les idees dels altres i, per això, Casado ha subratllat la crida del Rei a què el pròxim govern de Catalunya "no torni a anar contra la llei, ni contra la convivència".

Per la seua part, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha vist "globalment positiu" el missatge d’ahir a la nit del Rei i ha assegurat que els socialistes continuaran apostant per la convivència a Catalunya, pel diàleg, la concòrdia, el respecte i la legalitat.

Ábalos ha argumentat: "Catalunya continua formant part de la nostra preocupació" i el PSOE intentarà lluitar amb totes les seues possibilitats per la seua "governabilitat".

La convivència, la seguretat i la lluita contra la desigualtat són els propòsits del PSOE per al proper any 2018, segons Ábalos, que ha valorat "el coneixement i la inquietud", que va demostrar, al seu parer, el Rei amb el seu discurs, en repassar problemes que centren l’agenda política.

Crític s’han mostrat, pel seu costat, el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, qui ha assegurat que Felip VI "abraça l’argumentari del PP" amb el seu discurs de Nadal.

En un missatge a Twitter, Iglesias ha afirmat: "Canvia el to del 3-O, però el Rei abraça l’argumentari del PP: La crisi va passar, a Catalunya tot arreglat i la corrupció és un fenomen meteorològic sense cares ni noms".

I ha afegit: "Espanya no necessita reis sinó serveis públics de qualitat, treball digne i diàleg".

Des de Ciudadanos, el seu secretari general, José Manuel Villegas, ha afirmat que "el discurs del Rei ens representa a la majoria dels espanyols orgullosos del projecte que ens ha permès conviure en Democràcia" i ha citat els independentistes al qual "tornin al marc legal de la Constitució i l’Estatut".

Villegas ha destacat "el projecte d’èxit" que s’ha basat en els últims 40 anys en "la convivència, la democràcia, la llibertat, el desenvolupament econòmic i les polítiques socials".

Ha reclamat no obstant això "un nou impuls de reformes i modernització per a Espanya" perquè "ni l’immobilisme ni el conformisme" són una opció en el futur projecte espanyol.

Entre les forces nacionalista catalanes, el portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) i diputat electe, Eduard Pujol, ha afirmat que el missatge del Rei "va tornar a ser el del Rei del 155", ja que sembla que el monarca "se sent més còmode apel·lant a la repressió de l’1 d’octubre que no a la voluntat expressada en les eleccions".

Pujol ha indicat que "el Rei, voluntàriament o per omissió, obvia la voluntat dels catalans a les urnes", i ha assenyalat que, "encara que hi ha qui ha destacat que el to" del discurs del monarca s’ha suavitzat, el "fons" continua sent el mateix.

El diputat electe per ERC i portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, ha criticat que el Rei no parlés de "respectar la democràcia", i ha dit que "cal respectar aquesta voluntat -dels electors-, que no és cap altra que fer una república."

Des del País Basc, el PNB ha lamentat que el Rei "continuï ignorant" en el seu tradicional missatge de Nadal "la realitat" de les aspiracions nacionals existents a Euskadi i Catalunya.

El diputat en el Congrés per Bizkaia Aitor Esteban ha criticat que "en un discurs d’1.425 paraules, dediqués només 40" a parlar de la corrupció, encara que ha apreciat que "per primera vegada hagi inclòs en el seu discurs el problema de la violència contra les dones".

La diputada d’EH Bildu Marian Beitialarrangoitia ha opinat que el Rei és un dels "representants màxims" d’un "Estat antidemocràtic i autoritari" del que "poden vindre, en un futur no molt llunyà, articles 155, retallades de llibertats i negació de drets".

tracking