SEGRE

CATALUNYA DESPRÉS DEL 21-D SEGURETAT

Interior retira el dispositiu policial de l'1-O a Catalunya després de tres mesos

Inicia el replegament, celebrats els comicis, de milers de policies i guàrdies civils

Imatge dels agents desplegats a Lleida davant la comissaria, a l’antic govern militar.

Imatge dels agents desplegats a Lleida davant la comissaria, a l’antic govern militar.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de l’Interior va iniciar ahir el replegament del dispositiu Copèrnic, que va implicar la tramesa de milers d’agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya amb motiu del referèndum de l’1 d’octubre i que s’ha prolongat al llarg de més de tres mesos. El desplegament del dispositiu especial d’agents ha motivat imatges com columnes de furgonetes de la Policia Nacional als carrers de Lleida, aparcades al costat de la comissaria (antic govern militar). La presència policial en aquesta zona ha provocat conflictes amb veïns i pares d’alumnes d’un col·legi contigu. El Govern espanyol va declarar secret d’Estat el desplegament policial, per la qual cosa no n’existeixen xifres oficials, per bé que s’ha parlat de 6.000 a 20.000 agents.

L’ordre és que com a molt tard el dissabte dia 30 es retirin els dos vaixells que segueixen atracats a Barcelona (el Moby Dada, també anomenat Vaixell de Piolín, es va retirar el 16 de desembre passat) i que tornin a la seua destinació els agents que s’estaven en hotels i dependències militars. La permanència dels efectius es va anar allargant amb diverses pròrrogues que han fet que el desplegament acabés arribant a les eleccions del 21-D. A Catalunya es quedaran a partir de dissabte les plantilles habituals dels dos cossos policials.

La presència d’aquests agents ha provocat conflictes amb pares d’alumnes a Lleida

El mes d’octubre passat, el ministeri d’Hisenda havia dotat el dispositiu Copèrnic de prou fons per estar-se a Catalunya fins al 31 de desembre. El ministeri va autoritzar llavors les dietes extraordinàries que s’entreguen als agents que participen a Catalunya en l’anomenada operació Copèrnic contra el desafiament sobiranista. L’operació ha desfermat crítiques, especialment de sindicats i associacions, per les condicions de l’estada d’alguns allotjaments, especialment al Vaixell de Piolín.

Investiguen el menú nadalenc dels agents

L’operació Copèrnic no ha estat aliena a les crítiques, especialment dels sindicats i associacions de guàrdies civils, que en aquests mesos han denunciat les condicions de l’estada d’alguns allotjaments, especialment el ferri conegut popularment com el Vaixell de Piolín, el qual va ser desallotjat i va salpar del port de Barcelona el 16 de desembre passat.

Però l’última polèmica ha sorgit fa tot just uns dies després que agents dels dos cossos i sindicats policials compartissin en xarxes socials el menú de la Nit de Nadal ofert als agents que encara segueixen als vaixells Rhapsody i Azzurra, la qual cosa va provocar que ahir mateix el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ordenés obrir una investigació interna i reservada. Diversos sindicats de la Policia Nacional van denunciar en xarxes socials el menú de Nadal que es va repartir entre els policies a Catalunya consistent en un plat d’espaguetis amb un musclo, un altre plat amb quatre croquetes i un peix arrebossat, tres panets i una botella d’aigua mineral. Fonts sindicals van explicar que es tracta del menjar servit al vaixell Rhapsody.

Zoido, que ahir es va reunir amb representants dels sindicats de la Policia i associacions de la Guàrdia Civil per abordar amb ells les millores salarials i de mitjans materials, va ordenar obrir “de forma immediata” una informació per determinar possibles responsabilitats d’aquest menú i que s’aclareixin totes les circumstàncies sobre aquesta nova polèmica per l’allotjament dels policies.

El servei de menjar ha sigut una de les queixes més freqüents des de la contractació de diversos ferris per allotjar els policies i guàrdies civils mobilitzats per l’operació Copèrnic.

tracking