SEGRE

PANORAMA

Detinguts dos regidors de la CUP a Reus acusats d’un delicte d’incitació a l’odi

Els edils van incomplir dos citacions per declarar davant del jutge || L’arrest s’emmarca en una de les causes que investiguen incidents patits pels agents desplaçats pel referèndum de l’1-O

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van detenir ahir els dos regidors de la CUP a l’ajuntament de Reus, Oriol Ciurana i Marta Llorens, que ja es van negar a declarar davant del jutge per un presumpte delicte d’incitació a l’odi contra la Policia després del referèndum de l’1-O.

El Jutjat d’Instrucció 2 de Reus va ordenar la detenció a primera hora del matí, encara que no va ser fins a les 12.15 hores quan dos agents de paisà van entrar al consistori, van detenir els dos edils i van sortir per una porta del darrere. I és que, en el moment de la detenció, la plaça de l’Ajuntament acollia una nova concentració dels Avis de Reus, amb la qual desenes de persones reclamaven la llibertat dels polítics presos (Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cruixart).

Una concentració de la CUP reuneix 500 persones a Reus, al crit de “llibertat i dignitat”

Els dos detinguts hauran de declarar davant del jutge a les 9.00 hores d’avui, que investiga els possibles delictes d’odi que van seguir la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i que a última hora d’ahir va desestimar la petició d’habeas corpus, un procediment jurídic mitjançant el qual qualsevol ciutadà pot comparèixer immediatament davant del jutge perquè aquest determini sobre la legalitat de l’arrest.

Marta Llorens, una de les regidores arrestades, va assegurar al conèixer l’ordre de detenció que ho tornarien a fer i ho repetirien “les vegades que sigui necessari” i va vaticinar que la repressió anirà en augment i serà de llarga durada. Al ser preguntada per les dos ordres de compareixença que van incomplir, Llorens va assegurar que no reconeixen el marc de la justícia espanyola i estan en contra “de l’aparell de l’Estat, que posa en evidència que no hi ha separació de poders”. Per la seua part, Ciurana va afirmar que “ja saben on vivim i on treballem, ho saben tot perquè aquesta maquinària de l’Estat espanyol està organitzant tot el necessari per reprimir-nos i que la democràcia sigui una paraula repressiva”, i va afegir que “no ens amaguem”.

Per la seua part, la CUP va convocar a última hora d’ahir una concentració a les portes del consistori de Reus que va reunir prop de 500 persones sota el crit de “llibertat i dignitat”. La tercera regidora del partit a Reus, Maria Assumpció Cuadrada, investigada també per un delicte d’odi, va llegir un manifest en el qual demanava el final de les polítiques de repressió i va avançar que tampoc ella anirà divendres vinent a declarar, ja que ahir mateix va rebre la seua segona citació davant dels jutjats.

Catalá culpa els edils de no haver complert les citacions del jutgeEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, va emmarcar en el “normal funcionament de la justícia” la notificació de detenció dels edils de la CUP després de negar-se a comparèixer davant dels tribunals per un possible delicte d’odi contra les Forces de Seguretat de l’Estat. “Tant de bo no haguéssim de conèixer aquests casos de persones que són renuents a col·laborar amb la Justícia”, perquè llavors “la Justícia es veu obligada a portar-los d’aquesta manera forçada que sembla que és una cosa cridanera”. Segons el seu parer, si els dos regidors haguessin anat el dia que els van citar “no hauria passat res d’això”. Per la seua part, el cap de llista a Catalunya d’En Comú-Podem, Xavier Domènech, va enviar un missatge de suport als regidors a través de les xarxes, afirmant que “portem massa temps amb l’excepcionalitat sent la norma”. La publicació de Domènech es va sumar als centenars de missatges de suport de particulars i líders polítics a Twitter.

tracking