SEGRE

PANORAMA

El Parlament aprova recórrer al Constitucional contra l'article 155

Amb els vots a favor de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot i l’abstenció de la CUP || El recurs arriba després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries

El secretari general del Parlament, parlant ahir amb la presidenta Forcadell i el lletrat major.

El secretari general del Parlament, parlant ahir amb la presidenta Forcadell i el lletrat major.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació Permanent del Parlament va aprovar ahir, amb els suports de JxSí i de CSQP, presentar un recurs al Tribunal Constitucional en contra de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, el qual va intervenir l’autonomia. Durant la votació PP, PSOE i Cs hi van votar en contra i la CUP es va abstenir de la votació al·legant que no reconeix l’Alt Tribunal.

Aquesta decisió de l’òrgan encarregat de vetllar pels poders del Parlament entre legislatures arriba després del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, el qual va ser proposat pel grup parlamentari Junts pel Sí i que, entre altres aspectes, va concloure que cessar el president de la Generalitat i tots els consellers no respectava els principis de “gradualitat ni de proporcionalitat”.

El fins ara president del grup parlamentari JxSí, Lluís Corominas, va argumentar la proposta de recórrer el 155 davant del TC com a “denúncia política, teòricament en un marc jurídic” i, apuntant al recent dictamen del Consell, va afirmar que l’aplicació de l’article 155 es podia considerar un “abús” de l’Estat, ja que la seua “temporabilitat” depèn d’ell, i per tant se salta “per força la seua pròpia ordenació jurídica”.

Pel seu costat, la diputada dels comuns, Marta Ribas, va explicar que el seu posicionament és tan clar com sempre: “Ni DUI, ni 155. Donem suport al recurs perquè hi ha sobrats motius per pensar que s’han sobrepassat els límits constitucionals i legals.” En canvi, des de la CUP, van justificar la seua abstenció perquè “no reconeixem cap competència ni autoritat al Tribunal Constitucional i, a més, el 155 no és el desplegament d’un article de la Constitució, és simplement un cop d’Estat contra la institucionalitat catalana, legítima i legal, contra càrrecs electes. I tots els cops d’Estat són sempre inconstitucionals”.

El fins ara portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va defensar el seu rebuig al recurs perquè l’aplicació del 155 “va ser constitucional i va servir per donar la paraula als ciutadans”. PP i PSOE van coincidir també a celebrar que, encara que no estiguessin a favor de recórrer, els grups independentistes reconeguessin el Tribunal com a òrgan legítim.

tracking