SEGRE

La idea de Tabarnia triomfa en xarxes

Una iniciativa perquè diverses comarques de Barcelona i Tarragona se separin de Catalunya

Tabarnia

La idea de Tabarnia triomfa en xarxesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una iniciativa perquè diverses comarques de Barcelona i Tarragona on menys pes té l’independentisme se separin de Catalunya per crear la nova comunitat autònoma de Tabarnia triomfa a les xarxes socials, on ha estat objecte de fermes adhesions, crítiques iròniques i fins i tot anàlisis demoscòpics. Tabarnia és un concepte llançat fa temps per la plataforma Barcelona is not Catalonia amb l’objectiu, segons figura al seu web, de crear una "opció política que pretén englobar les zones cosmopolites, obertes, bilingües i pròsperes de Tarragona i Barcelona en una nova comunitat autònoma independent de la Generalitat". La iniciativa, que fa servir arguments similars que utilitzen els sobiranistes per defensar el dret de Catalunya a separar-se d’Espanya, havia romàs fins el moment lluny del focus mediàtic.

Però mig de broma mig seriosament, ha ressorgit amb força a les xarxes socials en les últimes hores fins arribar a ser "trending topic" a Twitter, aglutinant 648.000 missatges a la xarxa social, segons els promotors.

L’eclosió de la idea es produeix poc després de les eleccions catalanes del passat 21 de desembre, en les quals l’independentisme va revalidar la majoria absoluta però Ciutadans va ser el partit més votat, sobretot a les zones que formarien part d’aquesta nova regió autònoma. La hipotètica comunitat inclou les àrees metropolitanes de les províncies de Barcelona i Tarragona, un territori conformat per les comarques de Tarragonès, Baix Penedès, Alt Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Maresme, que es deslliurarien així de la "Catalunya rural i subvencionada", on predomina el vot independentista que, segons denuncien els promotors de Tabarnia, val "el doble que el d’un barceloní".

La plataforma Barcelona is not Catalonia, que va nàixer el 2012 abans que alguns dels seus membres passessin a la Societat Civil Catalana, ha creat també una bandera per a Tabarnia, una barreja entre les insígnies de Tarragona i Barcelona, i reclama "un referèndum vinculant d’autonomia amb totes les garanties" sobre la separació d’aquesta hipotètica regió.

Diversos dirigents de Ciutadans s’han fet eco a les xarxes de la iniciativa, entre ells la guanyadora de les eleccions catalanes, Inés Arrimadas, que ha escrit que Tabarnia "és una ocurrència que posa a l’independentisme davant de l’espill de les seues pròpies contradiccions i de la fragilitat dels seus arguments", mentre ha assenyalat que alguns dels sobiranistes s’han posat "nerviosos" amb ella.

També el líder de Cs, Albert Rivera, s’ha referit a Twitter a aquesta qüestió en assenyalar que, "si els nacionalistes al·leguen l’inexistent dret a dividir, qualsevol pot fer-ho", per acabar afirmant: "Prefereixo diversitat i unió".

Algunes veus independentistes han criticat que s’intenti crear conceptes falsos per tractar de dividir a Catalunya, mentre que el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián ha fet una analogia amb un lema franquista: "Tabarnia una, gran i lliure".

A través del web Change.org, Fernando Almansa, regidor de Ciutadans a Montcada (Barcelona), ha obert una iniciativa per recollir firmes per portar al Congrés dels Diputats la proposta de convertir Tabarnia en una comunitat autònoma. Fonts de la formació taronja han assenyalat en tot cas que Almansa l’ha impulsat a títol personal i han asseverat que té previst retirar la proposta de Change.org perquè veu que no s’ha entès com una broma.

En declaracions a Antena 3, el dirigent de Ciutadans Carlos Carrizosa ha considerat en tot cas que és una "broma útil" que serveix per posar en evidència la "immensa contradicció independentista", que aposta per la divisió de Catalunya respecte a Espanya però no preveu separacions dins del territori català.

A les xarxes socials sí han secundat la iniciativa el president de VOX, Santiago Abascal, Societat Civil Catalana o l’entitat Convivencia Cívica Catalana, contrària a la immersió lingüística, que ha fet una anàlisi de com quedarien repartides les forces polítiques explicant només els vots de Tabarnia, una proposta de la que també s’han fet eco diversos mitjans de comunicació nacionals i internacionals.

tracking