SEGRE

SEGURETAT

Surten de Catalunya els últims agents desplegats pel referèndum de l’1-0

Dos dels vaixells creuers que els han allotjat a la capital catalana, el GNV Azzurra i el Rhapsody, salparan diumenge i dimarts

Surten de Catalunya els últims agents desplegats pel referèndum de l'1-0

Surten de Catalunya els últims agents desplegats pel referèndum de l'1-0EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els últims agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya amb motiu de la denominada Operació Copèrnic han abandonat els seus allotjaments en territori català, després de romandre prop de quatre mesos en la comunitat.

D’aquesta manera ha culminat el retir gradual d’aquest contingent policial, que va arribar a xifrar-se extraoficialment en gairebé 20.000 agents, la majoria antiavalots, desplaçats a diversos punts de Catalunya com a reforç per impedir el referèndum independentista del passat 1 d’octubre convocat per la Generalitat.

Dos dels vaixells creuers que els han allotjat a la capital catalana, el GNV Azzurra i el Rhapsody, salparan diumenge i dimarts, segons han confirmat fonts del port de Barcelona, mentre que el tercer, Moby Dada, que va ser anomenat el del 'Piolín' pels dibuixos del personatge que el decoraven, ja va abandonar el port el passat 16 de desembre.

La resta d’agents que encara quedaven repartits pel territori català, allotjats en diversos establiments, també tornaran avui a les seues destinacions en la resta d’Espanya.

Les situació dels efectius a Catalunya ha ocasionat diverses protestes per part dels sindicats de la Policia Nacional, que van retreure que els seus agents que eren als vaixells es trobaven allotjats en "condicions d’habitabilitat indignes" i sense la previsió de descansos mínims, unes acusacions que el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va negar llavors.

També va suscitar polèmica l’actuació d’alguns hotels de Calella i Pineda de Mar (Barcelona) que allotjaven a efectius policials i que després de la pressió exercida per alcaldes o regidors van instar els agents a abandonar les seues instal·lacions després de l’actuació de les forces de seguretat durant el referèndum.

Centenars de ciutadans s’havien congregat davant dels establiments hotelers en aquestes localitats per demanar la marxa dels agents antiavalots, concentracions que es van succeir també davant les casernes de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, a Barcelona, en el de la localitat barcelonina de Manresa, en el de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona) o en el de la comissaria de la Policia Nacional a Reus (Tarragona).

Arran d’aquests fets, els cinc sindicats de la Policia Nacional van sol·licitar al Ministeri de l’Interior que adoptés "mesures urgents i efectives" per garantir la seguretat dels milers d’agents desplegats a Catalunya davant dels "atacs, assetjament, persecució i assenyalament" que estaven vivint al territori català.

La Fiscalia i alguns jutjats catalanes van obrir diligències per presumptes delictes d’odi contra els agents desplaçats a Catalunya.

Les crítiques per les condicions dels policies en territori català s’han allargat fins els últims dies de la seua estada, concretament la Nit de Nadal, quan alguns dels policies allotjats al vaixell Rhapsody van compartir imatges del menú del sopar amb dures crítiques dirigides a Interior, a la qual cosa el ministre Zoido va respondre ordenant a la Policia obrir una investigació sobre això.

tracking