SEGRE

PANORAMA

Puigdemont demana a Rajoy que negociï amb el Govern legítim i repari el mal causat

El líder de JxCat assegura que Catalunya “s’ha guanyat el dret a fer-se a si mateixa com a República” || Titlla d’“escàndol” i “vergonya” l’empresonament de Junqueras, Forn i els Jordis

Puigdemont exigeix a Rajoy

Puigdemont exigeix a Rajoy "acceptar" el 21D i negociar amb el "legítim Govern"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va exigir ahir al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que reconegui els resultats de les eleccions del 21-D i s’assegui a negociar “políticament” amb el Govern “legítim” de Catalunya. En un missatge des de Brussel·les que va ser difós a través dels comptes en xarxes socials del mateix Puigdemont, va demanar que es repari el “mal causat” amb el 155 i es restitueixi tot allò que s’ha destituït “sense el permís dels catalans”. En aquest sentit, va assenyalar que, després dels comicis, s’ha mantingut la majoria parlamentària a la qual donava suport al seu Executiu, mentre que el Partit Popular s’ha convertit en l’última força a l’hemicicle català. Així, el president cessat es va demanar “què espera el president Rajoy a acceptar els resultats?”. Igualment, va subratllar que el Govern espanyol té “una nova oportunitat de comportar-se com la democràcia europea que assegura ser”.

“Molts ciutadans esperen que, un cop fracassada la recepta de la violència, la repressió i la liquidació de l’autogovern, comenci finalment l’era del diàleg i la negociació que reclamem des de fa anys”, va concloure.

Pel que fa a això, Puigdemont va felicitar el poble de Catalunya pel transcurs de la jornada electoral del 21-D. “Podem estar contents, com a poble, de la nostra participació en una jornada, ara sí, sense violència ni repressió”, va expressar. A més, va afegir que els catalans “volem i sabem utilitzar les urnes per resoldre les nostres aspiracions i les legítimes discrepàncies sobre com hem d’encarar el nostre futur col·lectiu. Som un poble democràticament madur que s’ha guanyat el dret a constituir-se com a república d’homes i dones lliures” i que té dret a disposar de les eines que permetin construir un país millor.

D’altra banda, el president cessat per l’aplicació del 155 va tenir un record per a Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis, encara en presó provisional. Carles Puigdemont els va qualificar de “presos polítics” i va dir que el seu empresonament és una “vergonya” i un “escàndol”.

Així mateix, va afirmar que se’ls ha privat de llibertat per “haver estat fidels al Parlament”. A l’acabar la seua intervenció, va desitjar els catalans que, l’any que comença, gaudeixin dels “valors fundacionals de la República: llibertat, igualtat i fraternitat”.

MADRID

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va criticar ahir el Partit Popular per la seua incapacitat per solucionar el conflicte territorial català. Així, el líder dels socialistes va manifestar que l’“immobilisme” dels populars ha sigut un dels “factors” que ha alimentat al moviment independentista. Així mateix, va destacar que el seu partit representa l’esquerra “constitucional i solidària” i que és l’únic que “no cedeix ni davant de l’independentisme ni davant de l’autoritarisme de la dreta”. D’altra banda, Sánchez va subratllar que “Espanya es mereix que l’esquerra torni al Govern” i va assenyalar que el PSOE té el “deure” d’“abordar les grans transformacions que necessita” l’Estat. En aquest sentit, va lamentar que la recuperació econòmica sigui “fictícia per a un gran nombre de llars” i va dir que “les desigualtats i la pobresa creixents contradiuen el discurs triomfalista de la dreta”.

MOAñA

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer ahir una crida a estendre i ampliar els ponts “que uneixen i no separen”. El cap de l’Executiu, sense referir-se a Catalunya, va pronunciar aquestes paraules durant la inauguració de l’ampliació del pont de Rande, a Pontevedra, al qual també van assistir el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor. En la seua al·locució, Mariano Rajoy també va assegurar que el seu equip treballarà el 2018 per garantir “l’interès general, pensant sempre en les persones, perquè aquesta és l’única manera possible d’entendre la política”.

Igualment, Rajoy va afirmar que els esforços del seu Govern “estan i estaran orientats cap a la generació d’ocupació, l’estabilitat, la prosperitat i el benestar per a tothom”. A més, va destacar que ahir es va complir un quart de segle de l’entrada en vigor del Tractat de la Unió Europea. “La construcció del projecte europeu impulsa la prosperitat i la connectivitat”, va concloure.

En un altre ordre de coses, Mariano Rajoy va patir un lapsus durant la seua intervenció i va desitjar un bon any “2016” als presents.

També va prometre estudiar a partir del gener la possibilitat d’eliminar del peatge entre Redondela i Vigo a l’autopista AP-9.

JxCat assegura que el seu únic candidat a la presidència és Puigdemont La diputada electa de JxCat Elsa Artadi va asseverar ahir en una entrevista radiofònica a RAC1 que la seua formació no farà president de la Generalitat a cap candidat que no sigui Carles Puigdemont. En aquest sentit, Artadi va subratllar que “de president de la Generalitat ja en tenim, el resultat de les eleccions és molt clar”, al ser l’opció de Puigdemont la més votada d’entre les llistes independentistes. Igualment, va apuntar que “pensar en una altra opció és tornar al marc mental que implica que Rajoy pot canviar el president”. Tanmateix, va reconèixer que, en funció del que ocorri amb Oriol Junqueras el proper dia 4 al Tribunal Suprem, “es prendran unes decisions o d’altres”. Per la seua part, el representant d’ERC a l’ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va dir estar “a l’espera” del candidat que proposi JxCat i va assenyalar que “trobarem la manera” perquè Puigdemont “torni a ser president de la Generalitat”.

tracking