SEGRE

POLÍTICA

L’arrencada d’any al Suprem, clau per al futur judicial del "procés"

El magistrat Pablo Llarena té previst interrogar en les properes setmanes els líders de la suposada conspiració

L'arrencada d'any al Suprem, clau per al futur judicial del

L'arrencada d'any al Suprem, clau per al futur judicial del "procés"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Suprem, que ha absorbit el gruix de la investigació pel "procés" cap a la declaració unilateral d’independència, afronta un començament d’any clau per al futur judicial dels seus principals impulsors.

El magistrat del Supremo Pablo Llarena té previst interrogar en les properes setmanes els líders de la suposada conspiració abans de, eventualment, processar per rebel·lió i altres delictes la majoria dels imputats.

Però abans, el dijous 4 de gener, la Sala Penal del Tribunal resoldrà el recurs presentat per l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras contra el seu ingrés en presó preventiva.

La seua hipotètica posada en llibertat condicional (que, segons el criteri establert per Llarena, requeriria un compromís de compliment de la Constitució) obriria un escenari completament diferent entre l’independentisme a l’hora d’investir un nou president de la Generalitat.

La investigació iniciada en el jutjat número 13 de Barcelona, que va ser clau per a alguns dels fets judicials del cas (com el registre de la seu de la Consellería d’Economia i els aldarulls ocorreguts contra la comitiva judicial el mes de setembre passat), passarà en mans del Suprem.

També la major part de la causa que va seguir contra el Govern la magistrada de la Audiencia Nacional Carmen Lamela ha caigut en mans del magistrat del Supremo Pablo Llarena.

Més encara si tenim en compte l’escrit que la fiscalia va presentar el passat 22 de desembre, quan li va demanar al jutge del Suprem que citi com investigats en la causa oberta per rebel·lió a l’exmajor dels Mossos Jose Lluis trapero i a Josep María Jové, segon d’Oriol Junqueras, i al qual se li va intervenir el document Enfocats sobre el full de ruta independentista.

La Fiscalia, que reclama en el seu escrit que el Suprem aconsegueixi la investigació a Trapero que va quedar a l’Audiència Nacional, considera a l’exmajor el comandament de la força armada per assolir la independència i creu que tant ell com Jové són els eixos centrals de l’organització del procés".

A més del document EnfoCats, que contenia tota l’estratègia teòrica de l’anomenat procés cap a la declaració unilateral d’independència i els tumults associats, a Jové se li va confiscar una agenda que recull fets concrets amb persones identificades com protagonistes.

Aquests i altres indicis figuren als informes que la Guàrdia Civil va entregar recentment a Llarena, informes que dibuixen el nucli central del relat de fets i els seus protagonistes entorn del qual el magistrat i els fiscals tenen previst desenvolupar una instrucció que passarà necessàriament per l’interrogatori de la gran majoria dels implicats.

Es tracta d’un grup de 28 persones, un col·lectiu en el qual destaquen l’expresident del Govern Carles Puigdemont, fugit a Bèlgica al costat d’alguns exconsellers imputats i l’exvicepresident Oriol Junqueras. Al costat d’ells, també és ressenyable la implicació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El magistrat considera claus també a l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, i als líders independentistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, tots ells a la presó. Els tres estan citats per declarar el dia 11 de gener.

Al grup d’imputats s’han sumat recentment l’expresident Artur Mas, Marta Rovira (ERC), Anna Gabriel (CUP), Mireia Boyá (CUP); Marta Pascal (PdeCat), i a la presidenta de l’Asocación de Municipis per la Independència, Neus Lloveras.

Però abans que declarin ells fonts fiscals consideren essencial la compareixença de trapero i Jové. La decisió sobre quan es produirà és el pròxim pas que s’espera de Llarena.

A més d’aquestes compareixences, el Ministeri Públic ha demanat també el jutge que citi a declarar a tots els membres del Govern cessat, tant als que van comparèixer en el seu dia davant de la jutgessa de la Audiencia Nacional Carmen Lamela com als altres.

La Fiscalia ha sol·licitat a més que el Suprem demani al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona les actuacions que han dut a terme per frenar el procés independentista a Catalunya.

D’aquesta manera, és cert que l’instructor del cas pel "procés" al Suprem i els fiscals que exerceixen l’acusació tenen clar ja els elements centrals de la causa.

Ara bé, això no suposa que l’ordre de processament estigui ja escrita, ni tampoc que no s’hagi arribat al final de la investigació.

Abans al contrari: els nous interrogatoris als implicats seran imprescindibles i podrien sumar-s’hi noves diligències que puguin derivar-se de les seues compareixences o d’altres elements de la investigació.

Així, encara que el començament del judici podria estar atansant-se, no és possible dir quan consideraran les parts i el magistrat que ha arribat el moment de la veritat.

tracking