SEGRE

ÒBITS

Mor l’espia francès que va arrestar a "Carlos"

El general Rondot, jubilat des de 2005, va ser un dels homes clau dels serveis d’intel·ligència francesos en les últimes dècades

Mor l'espia francès que va arrestar a

Mor l'espia francès que va arrestar a "Carlos"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El general francès Philippe Rondot, adscrit als serveis d’intel·ligència del seu país i que va organitzar el 1994 la detenció al Sudan del terrorista d’origen veneçolà Illich Ramírez Sánchez, "Carlos", ha mort als 81 anys d’edat, van informar els mitjans francesos.

El general Rondot, jubilat des de 2005, va ser un dels homes clavi dels serveis d’intel·ligència francesos en les últimes dècades, tant en la Direcció General de la Seguretat Exterior (l’espionatge exterior, dependent del Ministeri de Defensa) com en la Direcció de Vigilància del Territori, dependent del Ministeri de l’Interior.

Especialista en el món àrab, va liderar durant gairebé vint anys la investigació que va fer possible l’arrest de "Carlos" -també conegut com "El Xacal" - a Khartum el 1994 i la seua entrega a França el 15 d’agost d’aquell any.

Rondot va aconseguir convèncer al règim sudanès que encapçalava l’islamista Hasan Turabi de què arrestés i entregués el terrorista quan es trobava al seu territori per ser operat d’un testicle.

En una entrevista amb el diari "Le Figaro" el 2006, Rondot va revelar que un mes abans de detenir a "Carlos" es va creuar amb ell de forma casual en un hotel de Khartum, la qual cosa li va permetre prendre-li fotos i establir un dossier amb proves que les autoritats sudaneses l’albergaven.

Després d’amenaçar al Govern del Sudan amb sancions de l’ONU, el general va dir haver aconseguit recolzament de les autoritats del país africà per muntar l’operatiu de captura del terrorista, que compleix en una presó francesa diverses condemnes a cadena perpètua.

"A l’avió, quan sobrevolava el Caire, vaig cridar a l’Elisi i a (el llavors ministre francès de l’Interior, Charles) Pasqua per dir-los que el tenia", va afegir el general en aquesta entrevista, que "Carlos" va aportar com prova per presentar una denúncia contra ell per segrest, que va ser desestimada.

Fins aleshores, els francesos amb prou feines coneixien el seu nom, i del seu aspecte no se sabia res més que una borrosa fotografia en blanc i negre.

"Ha mort com sempre va voler viure: en secret", va dir a "Europe 1" el seu antic advocat, Éric Morain, que va explicar que Rondot va ser enterrat dissabte amb la màxima discreció a la petita localitat de Flety, a l’est de França.

Erudit i poliglot, Rondot -que va escriure diversos llibres sobre països de l’Orient Mitjà- va participar en les negociacions per alliberar ostatges a l’Iraq i en el Líban, encara que sempre va lamentar no haver pogut salvar els set monjos trapencs assassinats per islamistes al monestir de Tihbirine, a Algèria, el 1996.

La immaculada imatge de Rondot es va tacar després de la seua jubilació, el 2006, quan va aparèixer embolicat en l’escàndol "Clearstream" que va acabar amb les ambicions presidencials de l’exprimer ministre Dominique de Villepin.

El general va dir que Villepin li havia encarregat investigar personalitats, entre les quals hi havia el seu company de partit Nicolas Sarkozy, de la llista de beneficiaris de les "comissions Clearstream", una suposada trama de comissions il·legals en contractes d’armament que va acabar revelant-se com un muntatge.

tracking