SEGRE

TRIBUNALS

Andorra va atendre 80% de comandes d’informació del Perú sobre el cas Odebrecht

Una investigació sobre corrupció que ha involucrat la més alta plana política en el país andí

Andorra va atendre 80% de comandes d'informació del Perú sobre el cas Odebrecht

Andorra va atendre 80% de comandes d'informació del Perú sobre el cas OdebrechtEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El principat d’Andorra ha atès positivament el 80 % de les comandes d’informació sol·licitades pel Perú sobre el cas Odebrecht, la investigació sobre corrupció que ha involucrat a la més alta plana política al país, va informar el fiscal superior Alonso Peña.

El cap de la Unitat de Cooperación Judicial Internacional i Extradicions del Ministeri Públic (Fiscalia) va agregar que "ha estat formidable el treball malgrat que no tenim un tractat bilateral ni acord d’enteniment, però s’han invocat acords internacionals", en declaracions al programa Sin Reserva.

La constructora brasilera Odebrecht va fer dipòsits per 15 milions de dòlars a la banca d’Andorra com presumptes suborns a empresaris i exfuncionaris peruans, entre els quals estan l’exvicepresident de Petroperú Miguel Atala, l’advocat Jorge Cánepa, l’exdirectiu de la Municipalitat de Lima Gabriel Prado i l’exdirector de l’organisme de transport Ositrán Juan Carlos Zevallos.

El fiscal Peña va destacar que hi ha una bona fluïdesa i coordinació amb les autoritats d’Andorra, la qual cosa ha permès atendre les sol·licituds de les autoritats peruanes.

Igualment, Peña va informar que el Brasil ha respost a 40 comandes d’assistència presentades pel Perú, ja que en aquest país es troba "el cas mare" de l’escàndol Odebrecht.

El fiscal va explicar que el Brasil té un mecanisme de col·laboració espontània que permet enviar informació relacionada amb un altre país sense que es requereixi presentar una comanda expressa.

D’aquesta forma, la unitat de col·laboració de la Fiscalia va rebre les anotacions que va fer l’empresari Marcelo Odebrecht al seu telèfon mòbil sobre els expresidents Alan García i Ollanta Humala, així com la lideressa opositora Keiko Fujimori.

"L’hem remès a la fiscalia de rentat d’actius perquè procedeixin d’acord a les seues competències, la unitat de col·laboració no investiga, només canalitza les comandes", va precisar Peña.

Les anotacions d’Odebrecht, corroborades en un interrogatori amb fiscals peruans, es refereixen als presumptes pagaments fets per a la campanya electoral de Keiko Fujimori i suposades coordinacions amb García i Humala respecte a projectes d’interès de la constructora al Perú.

La fiscalia peruana treballa en aclarir el repartiment de 29 milions de dòlars d’Odebrecht en suborns per adjudicar-se obres entre 2005 i 2014, un període que comprèn els governs d’Alejandro Toledo, amb ordre de detenció preventiva per rentat d’actius; Alan García investigat per dons per a la construcció del Metro de Lima i Ollanta Humala, detingut preventivament per finançament irregular del seu partit.

Així mateix, l’actual president peruà, Pedro Pablo Kuczynski, va afrontar un frustrat procés de destitució en el Congrés per contractes que una empresa seua va firmar amb Odebrecht mentre era ministre de Toledo (2001-2006).

tracking