SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Diana Quer, cas tancat

L’homicida confés va ser detingut al quedar-se sense coartada i està en presó incomunicada || El cos de la jove, després de gairebé 500 dies, va ser trobat a l’interior d’un pou a la Corunya

Diana Quer.

Diana Quer.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé cinc-cents dies després de la desaparició de Diana Quer el 22 d’agost del 2016 a A Pobra do Caramiñal, la Guàrdia Civil va trobar diumenge passat el que podria ser el seu cadàver a l’interior d’un pou situat en una nau industrial d’Asados, a Rianxo, després de la confessió del presumpte homicida, José Enrique Abuín, àlies El Chicle. La detenció va ser fruit de les investigacions de la Guàrdia Civil arran de l’intent de segrest d’una persona la setmana passada a Boiro.

Tot i que en el seu dia la dona del presumpte homicida va assegurar que la nit de la desaparició de la jove madrilenya estava amb el marit, dissabte se’n va desdir i va reconèixer que no estava amb ell.

L’informe preliminar de l’autòpsia no troba signes de violència però sí indicis de “criminalitat”

El Chicle, amb antecedents contra la seguretat viària i de narcotràfic, va confessar a la Guàrdia Civil haver matat Diana Quer i va revelar a més el parador del cadàver per “mitigar el sofriment de la família”, va explicar que va actuar en solitari i que la va atropellar. No obstant, i malgrat la declaració d’Abuín, que va acompanyar els agents fins a la nau on es va trobar el cos, els investigadors no descarten cap hipòtesi sobre com va perpetrar el crim.

L’home va assistir a l’escorcoll de la nau, on es va trobar el cadàver a l’interior d’un pou llastat amb contrapesos. L’homicida confés va passar ahir a disposició judicial i es va acollir al seu dret de no declarar davant de la magistrada del Jutjat d’Instrucció número 3 de Ribeira. La jutgessa va decretar per a El Chicle presó provisional incomunicada i sense fiança. Entre una gran expectació mediàtica, a l’arribar als jutjats, Abuín va ser rebut entre insults i increpat per un grup de joves que tornaven de celebrar la festa de Cap d’Any.

A la sortida dels jutjats, l’advocat del detingut, Ramón Sierra, va negar que el seu client es reconegui culpable d’homicidi o assassinat, que l’hagués escanyat i violat. Quan va ser preguntat per la hipòtesi d’un atropellament, va dir que pot ser “un homicidi per imprudència”. Va explicar que El Chicle es troba “afectat psicològicament per la seua situació processal”. Finalment, va dir que el seu client “va col·laborar” amb la justícia “facilitant la troballa del cadàver”.

Fonts judicials van apuntar que la causa de la mort de Quer, l’autòpsia de la qual es practica a l’Institut de Medicina Legal de Galícia (Imelga), segueix sota estudi, ja que no es van trobar signes de violència, però sí “indicis clars de criminalitat”, dels quals no es van oferir detalls.

Mentre avança la investigació, l’habitualment tranquil poble de Rianxo segueix consternat després de conèixer que el cos sense vida de Diana Quer ha estat tot aquell temps en un pou d’una nau del poble, un fet que, segons els veïns, “posa els pèls de punta”.

El pare de Diana: “He tingut la mala fortuna que fos la meua filla” Juan Carlos Quer va assumir que l’autòpsia de la seua filla Diana “necessitarà temps”, però va apostar perquè es faci “el millor possible” perquè l’autor confés de la mort de la jove “respongui del delicte”. “He tingut la mala fortuna que fos la meua filla, ens podria haver passat a qualsevol”, va declarar. Per la seua part, l’advocat de la mare va explicar que “no pot parlar, està trencada de dolor”. La germana de la jove va penjar a Instagram un missatge en què deia: “No sóc persona avui. Ho pagaràs, fill de puta”, a més d’una foto que es va fer amb la seua germana amb el text: “La nostra última foto, t’estimo per sempre.” Diana tenia 18 anys quan va desaparèixer després de tornar sola d’una festa.

Convoquen concentracions en ciutats gallegues pel "terrorisme masclista" 

El cas de “terrorisme masclista” que ha suposat la mort violenta de la jove madrilenya Diana Quer va portar ahir col·lectius feministes a convocar concentracions aquest dimarts en ciutats gallegues.

La Plataforma Feminista Galega de Vigo va convocar a les 20.00 hores d’avui una concentració a Vigo i va convidar altres a sumar-s’hi també a Santiago de Compostel·la, la Corunya, Pontevedra i Ourense pel “feminicidi” de la jove. “Perquè tots som Diana i volem que se superin totes les possibilitats de caure en les violències masclistes en mans de maltractadors cap a les dones d’una forma aberrant i intolerablement normalitzada en la nostra societat. Desnormalitzem totes les violències masclistes”, proclama la convocatòria de les concentracions.

D’altra banda, l’alcalde de Rianxo, Adolfo Muíños, va informar que l’ajuntament d’aquest municipi, en el qual va ser trobat el cadàver de Diana Quer, ha decretat tres dies de dol oficial, durant els quals faran onejar les banderes a mig pal, després que aquest tranquil poble costaner sentís la “maldat a la porta”.

L’alcalde va llegir, abans d’un minut de silenci multitudinari, a un poema de Rosa Aneiros en el qual s’especifica que quan es diu no, és no, i va lamentar la violència que s’exerceix sobre la dona, a banda d’enviar el condol, el respecte i la solidaritat de tot aquest municipi, sobretot a la família directa de Diana Quer, pare, mare i germana petita.

Diana Quer.

Diana Quer.EFE

Diana Quer.

Diana Quer.EFE

tracking