SEGRE

PANORAMA

Un mes per aclarir el futur polític de Catalunya

Junqueras compareix demà davant del jutge del Suprem || El ministre d’Interior donarà explicacions sobre l’operatiu de l’1-O

El ministre d’Interior, J.I. Zoido, en una imatge d’arxiu.

El ministre d’Interior, J.I. Zoido, en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest mes de gener estarà escatxigat de cites polítiques i judicials molt importants per a la situació a Catalunya, que començaran demà amb la compareixença d’Oriol Junqueras al Suprem i arribaran fins al 31 de gener, quan s’hauria de celebrar la sessió d’investidura del nou president del Parlament. Els terminis de les converses entre JxCat, ERC i la CUP per fer valer la majoria absoluta tindran com a data clau el 17 de gener, fixada pel Govern central per a la sessió constitutiva del Parlament. A partir d’aquell moment, la llei electoral estableix un termini de deu dies hàbils perquè se celebri la sessió d’investidura del nou mandatari, és a dir, l’últim dia del mes.

Ara per ara, les negociacions polítiques entre els partits del bloc independentista i el calendari postelectoral corren en paral·lel a les cites judicials en el Tribunal Suprem, per a les quals s’han marcat demà i el proper 11 de gener. D’aquesta manera, el vicepresident del Govern cessat, Oriol Junqueras, precedirà la vista davant del jutge de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Joaquim Forn, tots ells empresonats per un delicte de rebel·lió i enaltiment de l’odi.

El 31 de gener acaba el termini fixat per la llei per investir el nou president de la Generalitat

Respecte a les cites judicials també val a destacar la del ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, que haurà de comparèixer dijous que ve, dia 18, al Senat per donar explicacions sobre l’operatiu policial de l’1 d’octubre i que va deixar 1.066 atesos per les càrregues, segons les dades del departament de Salut. Zoido ha demanat comparèixer a petició pròpia després que dos grups de la cambra alta (PSOE i Grup Mixt) també ho sol·licitessin. Precisament, el senador d’aquest últim grup, Jon Iñárritu (EH-Bildu), va ser el que va difondre ahir la citació a través del seu compte de Twitter.

L’últim vaixell que allotjava la Policia deixa el port de Barcelona

L’últim vaixell que allotjava els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil des dels dies previs al referèndum de l’1 d’octubre, el GNV Rhapsody, va deixar ahir a la nit el Port de Barcelona amb destinació a Tànger. La naviliera va decidir finalment destinar el ferri a la línia del Marroc després d’oferir servei durant més de tres mesos al ministeri d’Interior, donant allotjament als agents de l’Estat desplaçats a Catalunya juntament amb el Moby Dada, conegut com el vaixell del Piolín, i el GNV Azzurra, que ja van deixar el port de la capital catalana amb destinació a Gènova.

tracking