SEGRE

Comença la vista al Suprem per estudiar la petició de llibertat de Junqueras

El vehicle policial que ha trasllat Junqueras des dels calabossos de l'Audiència Nacional entra al Tribunal Suprem.

Comença la vista al Suprem per estudiar la petició de llibertat de JunquerasEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Suprem ha començat aquest dijous una mica més tard de les 10.40 hores la vista del recurs d’Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat cessat, contra la seua presó preventiva, ordenada en el marc de la investigació pel procés cap a la declaració d’independència que se segueix en aquest tribunal.

L’ordre d’intervencions previst a la vista serà: primer l’advocat defensor, que presentarà el recurs; després parlaran les parts adherides al recurs en representació del número 2 per Junts Per Catalunya, Jordi Sánchez i Josep Nuet, d’Esquerra Unida i Alternativa; més tard intervindrà l’acusació popular exercida pel partit Vox, i finalment la fiscalia.

Junqueras ha arribat als calabossos de l’Audiència Nacional poc més tard de les 9.30 d’aquest matí i cap a les 10.15 ha estat traslladat en un furgó de la Policia Nacional al Suprem. A les portes d’aquest tribunal s’han concentrat desenes de periodistes, abundant policia i un grup de polítics i simpatitzants d’ERC, el partit de Junqueras, entre ells Gabriel Rufián. També el vicesecretari general de coordinació interna, Isaac Peraire; la diputada al Congrés Ester Capella; els senadors Mirella Cortés i Bernat Picornell i els diputats electes del Parlament Bernat Solé, Ruben Wagensberg, Jenn Díaz, Òscar Peris i Gemma Espigares formen part de la delegació concentrada davant el Suprem en suport de Junqueras.

L’advocat defensor, Andreu Van Den Eynde, ha explicat als periodistes que sol·licitarà al tribunal que concedeixi l’última paraula al líder d’ERC.

La defensa basa la seua tesi a favor de la llibertat de Junqueras en què no hi ha risc de reiteració delictiva i en què un milió de votants d’ERC no poden veure afectats els seus drets polítics després de les eleccions del 21-D.

La Fiscalia exposarà la necessitat de mantenir-lo en presó preventiva, tal com ja va defensar el passat 18 de desembre a l’informe en el que va respondre als arguments de la defensa. En el mateix sentit informarà l’acusació popular exercida pel partit VOX. Com a cap de llista d’ERC a les eleccions del 21D, Junqueras demanava en el seu recurs davant de la Sala Penal del TS que se li deixés en llibertat perquè el seu empresonament tenia "efectes molt rellevants en l’àmbit de la campanya" i insistia en la seua aposta per "escenaris de diàleg i resolució bilateral" de conflictes.

Una vegada celebrades les eleccions, l’advocat, tal com va avançar ahir a Catalunya Ràdio, al·legarà que deixar-lo en llibertat no només va en suport dels seus drets personals, sinó dels drets col·lectius, en haver estat elegit diputat. Van den Eyde, que ha reconegut que és "incert" el resultat de la vista, creu que el pes d’aquest argument és "enorme", ja que l’instructor d’aquesta causa al Suprem, Pablo Llarena, va sostenir en la resolució en la qual va confirmar la presó (acordada per la jutgessa de la Audiencia Nacional Carmen Lamela) que aquesta mesura es podia revisar després de les eleccions.

No obstant això, si finalment el Suprem acorda deixar-lo a la presó, el líder d’ERC demanarà de ser traslladat a una presó catalana i que pugui acudir als plens del Parlament, fins i tot per ser investit president si finalment no ho és Carles Puigdemont per trobar-se a Brussel·les.

tracking