SEGRE

EUROPA CORRUPCIÓ

Espanya desatén les mesures contra la corrupció del Consell d'Europa

Incompleix les recomanacions de bones pràctiques parlamentàries i de la judicatura || Es viralitza un vídeo de la jutgessa Alaya criticant la independència judicial

Imatge d’arxiu del ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá.

Imatge d’arxiu del ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa ha publicat l’informe anual sobre la quarta ronda d’avaluació que finalitza el desembre del 2018 en què recrimina a Espanya no haver complert cap de les onze mesures proposades per lluitar contra la corrupció. Quatre recomanacions no han estat implementades i set més ho han estat parcialment. El dictamen és que la situació d’Espanya és “globalment insatisfactòria” i això que a l’anterior informe només eren sis les recomanacions que complia parcialment.

Un tema en el qual insisteix molt el Consell d’Europa és que els parlamentaris han de detallar a les declaracions de béns els regals que reben i els viatges als quals els conviden. Quant als parlamentaris, fa quatre recomanacions, de les quals Espanya no en compleix dos: adoptar un codi de conducta públic i crear un sistema per constatar que són certes les declaracions d’interessos econòmics, béns i activitats complementàries que presenten els diputats i senadors.

A l’apartat per evitar la corrupció a la Fiscalia, el GRECO pren nota que al Congrés s’estigui analitzant com millorar la seua autonomia, però d’altra banda considera que la comunicació entre el fiscal general de l’Estat i el Govern s’ha de realitzar de manera transparent, per escrit i amb una publicitat adequada.

Respecte als jutges, el GRECO reitera que els membres del Congrés no haurien de participar en cap etapa del procés de selecció dels vocals del CGPJ i recomana que es fixin per llei criteris objectius per al nomenament dels alts càrrecs de la judicatura.

Així mateix, demana que s’ampliï el període de caducitat dels procediments disciplinaris contra magistrats.

El mateix dia que es donava a conèixer aquest informe es va fer viral a la xarxa el fragment d’una conferència de la jutgessa Mercedes Alaya del mes de juny de l’any passat a l’Ateneu de Madrid, en el qual criticava amb duresa el control polític del poder judicial, i qüestionava justament això que també posa en dubte el Consell d’Europa: la independència del poder judicial espanyol.

tracking