SEGRE

ESNOTICIA

Junqueras es defineix com a home de pau i advoca davant el jutge pel diàleg

El líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, va insistir ahir al Tribunal Suprem que ell és un home de pau, en la seua defensa d’un diàleg bilateral i en l’acatament de la legalitat. Així ho va fer davant dels magistrats que han de decidir sobre la seua posada en llibertat, una possibilitat contra la qual la Fiscalia manté l’oposició.

Més prim i vestit amb texans - Oriol Junqueras va comparèixer ahir davant del Suprem clarament més prim que quan va ingressar a la presó fa dos mesos, amb la seua barba característica i vestit amb una camisa, texans i sabatilles esportives. A  ...

Més prim i vestit amb texans - Oriol Junqueras va comparèixer ahir davant del Suprem clarament més prim que quan va ingressar a la presó fa dos mesos, amb la seua barba característica i vestit amb una camisa, texans i sabatilles esportives. A ...SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Oriol Junqueras va demanar ahir al Tribunal Suprem el final de la presó preventiva per poder actuar en representació del milió de vots rebuts el 21-D, però el fiscal s’oposa a la posada en llibertat encara que, segons fonts presents en la declaració, va admetre permisos puntuals per anar al Parlament. Junqueras va tenir una intervenció d’uns dos minuts davant del Suprem, que revisava ahir el seu recurs contra la presó preventiva en la qual es troba per la imputació en el sumari obert pel procés.

Va defensar el diàleg bilateral amb l’Estat i també el seu dret a la representació política. Va afegir: “Crec en la pau per les meues conviccions de caràcter religiós.” El fiscal, que el considera promotor del procés, li va respondre que els seus drets polítics no s’han vist afectats fins ara per la presó, ja que, de fet, ha estat elegit en el 21-D.

JuntsxCat i Esquerra continuen amb les negociacions abans de la constitució del Parlament

En tot cas, i encara que el fiscal es va oposar a posar-lo en llibertat, el Ministeri Públic va admetre que, si finalment el Suprem manté la presó, podrien arbitrar-se mesures perquè surti puntualment per exercir com a parlamentari i torni després a la presó, una decisió que va deixar, en tot cas, a l’arbitri del tribunal.

Més enllà d’aquesta possibilitat, segons el parer del fiscal la Justícia no s’ha de veure afectada pel fet que Junqueras vulgui ser president de la Generalitat. “No és moneda de canvi”, va dir Javier Zaragoza, el fiscal, que va basar la seua oposició a la sortida en llibertat en el risc de reiteració delictiva. La defensa de l’exvicepresident va lamentar que s’hagi fet un judici polític i que la fiscalia qüestioni el dret de Junqueras a representar els seus votants.

“Junqueras ha afirmat que la seua aposta és pel diàleg, la negociació bilateral... això s’ha vist a la campanya, i només per la intenció de crear un risc inventat de reiteració delictiva, s’està oblidant per les acusacions. Aquest és el seu compromís personal”, va afegir, abans d’explicar que el pres, malgrat la situació, “està bé”. La defensa del líder independentista va demanar al tribunal que no se centri en el debat de fons perquè aquest no és l’assumpte del recurs i ha plantejat que s’efectuï el trasllat de la madrilenya presó d’Estremera a una altra de més propera a Catalunya en cas que no s’acordi la seua llibertat. Els tres magistrats que han de decidir sobre la situació de Junqueras continuaran avui la deliberació mentre Junqueras segueix a la presó.

JxCat rebutja un pla B amb el líder d'ERC de president

El portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va assegurar ahir a les portes del Tribunal Suprem que és de “pur sentit comú” que Oriol Junqueras ostenti la presidència de la Generalitat en cas que Carles Puigdemont “no pugui tornar” de Bèlgica, ja que aquest “pla B” seria el més semblant a restituir el “govern legítim”. Aquestes declaracions van ser refutades hores després per JuntsxCat, que va reiterar que només contempla investir com a president Carles Puigdemont, i no cap altre candidat: “Reiterem que només existeix un pla, restituir el president Puigdemont i el Govern legítim.”

Rufián va assegurar que la primera opció de les formacions independentistes és defensar Puigdemont com a “president legítim”.

“El pla A era restituir l’statu quo previ al cop d’estat del club del 155 i el pla B és Oriol Junqueras. Convé recordar que és el vicepresident i si al final Puigdemont no pot tornar, ens sembla que el més semblant a restituir el govern legítim seria fer el vicepresident president; és pur sentit de comú”, va dir. Per la seua banda, JuntsxCat ha enviat una comunicació interna als candidats de la seua llista en la qual, sense citar explícitament Junqueras, afirma que no hi ha alternativa a Puigdemont i conclou: “Qualsevol altre pla és donar per bo el cop d’Estat de Rajoy i no respectar el resultat de les eleccions.” JxCat confia en els contactes amb ERC i la CUP per aconseguir una Mesa del Parlament i un Govern independentista.

tracking