SEGRE

ESNOTICIA

Montoro retalla 780 milions el finançament de Catalunya

El ministeri d’Hisenda ho justifica en la pròrroga dels pressupostos || La tisorada afectarà altres comunitats autònomes

El ministre Cristóbal Montoro.

El ministre Cristóbal Montoro.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya deixarà de rebre un total de 780 milions d’euros en concepte de bestretes que li corresponen pel model de finançament autonòmic. Així ho ha comunicat el ministeri d’Hisenda, que ha enviat una carta en la qual informava els responsables de la conselleria d’Economia de la Generalitat que els avançaments per a l’any 2018 no tindrien la xifra que s’havia previst. Des de l’Executiu espanyol, algunes fonts apunten que la causa d’aquesta tisorada es troba en els Pressupostos de l’Estat prorrogats i, a més a més, afirmen que “no es tracta d’un cas excepcional” perquè la mesura afectarà altres comunitats.

D’aquesta manera, dels 17.617 milions que el Govern central va anunciar que aportaria al finançament català durant el Consell de Política Fiscal i Financera el juliol passat, les arques catalanes només rebran 16.838 milions d’euros. Una xifra que, a més, és 125 milions inferior a la que es va percebre el 2017.

L’anunci del canvi enla finançament autonòmic causa una allau de reaccions i crítiques

Per la seua banda, des de la conselleria d’Economia de la Generalitat, la notícia és qualificada de “disbarat”, perquè, segons fonts de l’òrgan, la pròrroga dels comptes no té res a veure amb la previsió d’ingressos. A més, des de la Generalitat asseguren que la mesura no correspon amb l’any de recuperació econòmica que va tancar Catalunya, que indiquen un possible augment dels ingressos, per la qual cosa la xifra de l’aportació de l’Estat, “almenys, hauria de ser igual”.

Pel que fa referència als possibles efectes d’aquesta retallada, Economia nega que es pugui traduir en tisorades perquè els pressupostos de la Generalitat encara no s’han elaborat.

Tot i així, aquest anunci ha causat una allau de crítiques i reaccions, com la del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig (PSOE-PSPV), que adverteix que l’Executiu espanyol “juga amb foc en aquesta situació de displicència amb les comunitats autònomes” o la del secretari de Política Econòmica i Ocupació del PSOE, Manuel Escudero, que qualifica la carta d’Hisenda com un “xantatge intolerable” que trenca el “marc institucional”.

tracking