SEGRE

ESNOTICIA

El Suprem manté Oriol Junqueras a la presó per “risc de reiterar el delicte”

El líder d’Esquerra demana transformar “la indignació en coratge i perseverança”

Oriol Junqueras diu des de la presó que continuarà perseverant.

Oriol Junqueras diu des de la presó que continuarà perseverant.ERC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va decidir ahir mantenir a la presó Oriol Junqueras al no creure que abandoni la via unilateral i considerar que existeix “risc de reiteració” de delictes. Després de la dura interlocutòria unànime dels tres magistrats que van analitzar el cas, Junqueras va demanar a Twitter transformar “la indignació en coratge i perseverança”.

Els tres magistrats que van revisar el recurs de Junqueras assenyalen a la interlocutòria que defensar la independència és legítim. Però consideren per unanimitat que Junqueras podria reincidir en els delictes pels quals se l’investiga, ja que no compten amb dades per entendre que tingui la intenció d’abandonar la via seguida fins ara. Diuen que existeixen indicis d’aquests delictes: rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

Sobre el fet que la permanència a la presó de Junqueras afecti els seus drets de representació dels votants, assenyalen que l’exercici d’alguns càrrecs polítics no suposa la impunitat. “No pot parlar-se de presos polítics”, ressalten en aquest sentit sobre els encausats. El que s’investiga és si Junqueras, diu la interlocutòria, va liderar un pla de declaració unilateral d’independència en contra de les resolucions del Constitucional, i es va alçar contra l’Estat, la Constitució, l’Estatut i la resta de l’ordenació jurídica. Aquest comportament constitueix “un fet il·legítim, gravíssim en un Estat democràtic de dret”, afegeix la interlocutòria.

Rufián avisa els “escarcellers” de Junqueras que respondran davant de la justícia internacional

Els magistrats reconeixen que “és cert que no consta que el recurrent hagi participat executant personalment actes violents concrets” ni que “donés ordres concretes en tal sentit” però que “ha impulsat els partidaris de la seua posició a mobilitzar-se públicament, ocupant espais públics, amb la finalitat de fer efectiva la declaració unilateral d’independència”. Com a vicepresident, diu el Suprem, “no podia ignorar que impulsant els seus partidaris a mobilitzar-se contra l’Estat, els estava impulsant també a enfrontar-se físicament amb les forces que pretenguessin el compliment de les normes d’aquest Estat”. El Tribunal Suprem respon a més a Oriol Junqueras que ja sabia quan es va presentar a les eleccions del mes de desembre que existia aquest procés penal i que això podria limitar la seua activitat política en algun aspecte. Junqueras, a través de Twitter, va agrair el suport rebut després de la interlocutòria del Suprem amb el missatge: “Transformeu la indignació en coratge i perseverança.” “Persistiu perquè jo persistiré”, va dir.

BARCELONA

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va lamentar “profundament” la decisió del Tribunal Suprem de mantenir la presó provisional a Oriol Junqueras i va anunciar que la formació recorrerà a les institucions europees. Va denunciar que la decisió dels magistrats de l’Alt Tribunal “no se sosté” jurídicament. Sabrià espera que el que sí que es pugui fer efectiu és la petició de traslladar Junqueras a una presó catalana. Encara que no satisfà les seues expectatives, permetria una millora “importantíssima” de cara a la família de Junqueras i a la “garantia” dels seus drets polítics.

Per la seua banda, el portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, considera que el Suprem mostra una “voluntat d’entorpir la victòria independentista” a Catalunya al mantenir a la presó Junqueras. El portaveu adjunt, Gabriel Rufián, va advertir els “escarcellers” del líder del seu partit que hauran de respondre davant de la justícia internacional per haver-lo mantingut a la presó.

Per la seua part, l’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, va acusar el Suprem de forçar la realitat a la interlocutòria en la qual rebutja excarcerar-lo creant una “realitat alternativa” en la qual Oriol Junqueras seria una persona violenta i instigadora de la violència. El lletrat considera que la interlocutòria que el manté a la presó és materialment una sentència: “Declara culpable algú en un procediment que ni tan sols ha començat.”. “Ens deixa una decepció enorme. El dret penal no és això que estem veient en aquesta resolució”, va afirmar. També va valorar que “la presumpció d’innocència cotitza a la baixa”, després de la interlocutòria dels tres magistrats.

tracking