SEGRE

Iceta rebutja una investidura telemàtica: "El president ha de ser a Catalunya"

El líder del PSC, Miquel Iceta.

Iceta rebutja una investidura telemàtica: "El president ha de ser a Catalunya"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha rebutjat aquest dilluns la possibilitat d’una investidura "telemàtica o hologràfica" i ha reclamat que el pròxim president de la Generalitat ha de ser a Catalunya, pel que "convindria no elegir persones que no puguin exercir amb plenitud la seua responsabilitat". En roda de premsa a la seu del PSC després de la reunió de la comissió permanent de l’executiva socialista, Iceta ha marcat les seues tres "prioritats" per a aquesta legislatura que ara arrenca a Catalunya.

Així, ha demanat que el Parlament "desenvolupi les seues funcions en el marc constitucional i estatutari vigent"; ha assegurat que "convindria no elegir persones que no puguin exercir amb plenitud les seues responsabilitats"; i ha reclamat "constituir un govern estable, capaç d’assegurar una bona gestió dels recursos públics i obrir una negociació amb les institucions de l’Estat." Per això, s’ha mostrat "sorprès" que "s’estigui parlant d’un president que no resideixi a Catalunya o de buscar mecanismes per a una investidura o una presidència telemàtica".

Precisament avui, el diputat electe d’ERC Roger Torrent ha defensat que són els lletrats del Parlament els que han de definir si una eventual investidura de Carles Puigdemont a distància, per via telemàtica, s’ajusta al reglament de la cambra. Una fórmula que estudia Junts per Catalunya per investir a Puigdemont per via telemàtica, sense moure’s de Bèlgica, a fi que torni a Espanya, on li espera una ordre de detenció, ja com a president de la Generalitat electe.

Iceta ha recordat que el reglament de la Cambra catalana "no preveu" el vot telemàtic, però "si ho fes, seria per cobrir necessitats puntuals d’un diputat que no es pogués desplaçar, però no per actes tan rellevants" com una investidura, la presidència de la Generalitat o les sessions de control. "Un president telemàtic ni hologràfic no existeix, ni cap dels mecanismes que s’han suscitat per a la nostra sorpresa. No parlem de coses que no existeixen, no contribuïm que hi hagi una espècie de doble realitat que només existeix en la ment d’alguns", ha assenyalat.

Encara que ha deixat clar que la seua intenció és no incidir en el debat que "legítimament" tenen altres grups parlamentaris, en al·lusió a Junts per Catalunya i ERC sobre la possible investidura de Puigdemont, sí que ha advertit: "Catalunya ha de ser governada des del Palau de la Generalitat". "No seria bo per a Catalunya tenir un president que no resideixi al país. Ja ens sembla una discussió una mica sui generis. Els països són governats per persones que resideixen al país -ha dit-. Convindria una legislatura el més normal possible i que no es veiés hipotecada per processos judicials en curs".

Tanmateix, ha insistit que correspon als grups amb majoria a la Cambra o fins i tot a Ciutadans, guanyador de les eleccions del 21D, fer una proposta sobre la investidura: "No deixa de resultar estrany que a hores d’ara no tinguem sobre la taula una proposta pública sobre la qual discutir. Esperem que grups amb majoria o fins i tot els que hagin guanyat les eleccions facin proposades", ha sentenciat.

tracking