SEGRE

Així serà la sessió per constituir el Parlament el 17 de gener

El BOE publica aquest dimecres el decret de convocatòria

Vista de l'hemicicle del Parlament de Catalunya.

Així serà la sessió per constituir el Parlament el 17 de generEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat aquest dimecres el decret de convocatòria del Parlament de Catalunya de la XII legislatura per a les 11.00 hores de dimecres vinent 17 de gener, firmat pel president del Govern, Mariano Rajoy, en aplicació de l’article 155 de la Constitució. En el primer ple de la legislatura s’elegiran els set membres de la Mesa del Parlament: la presidència, les dos vicepresidències i les quatre secretaries, en tres votacions successives, una per a la presidència, una altra per a les vicepresidències i una tercera per a les secretaries.

La sessió constitutiva del Parlament s’iniciarà amb la lectura del decret de convocatòria per part del secretari general i es formarà la Mesa d’Edat, composta pel diputat de més edat i els dos més joves.

En la votació per poder elegir president o presidenta del Parlament cada diputat haurà d’escriure un nom en una papereta que s’introduirà en una urna, i serà elegit president el nom que obtingui la majoria absoluta, és a dir, 68 vots. En cas que hi hagi un empat en l’elecció de la presidència, les vicepresidències i les secretaries, s’haurà de repetir la votació fins un màxim de quatre vegades, i si continua la paritat resultarà elegit el candidat del grup parlamentari amb més escons.

La sessió constitutiva serà la primera que els diputats electes ocuparan els seus escós: 36 diputats de Ciutadans, 34 de Junts per Catalunya, 32 d’ERC, 17 del PSC, 8 de Catalunya En Comú-Podem, 4 de la CUP i 4 del PP. Una vegada constituït el Parlament, el president o presidenta obrirà un període de consultes en un termini de deu dies hàbils amb els diferents partits amb representació parlamentària perquè proposin un candidat a la presidència de la Generalitat.

Per ser elegit president de la Generalitat, el candidat necessita el suport de la majoria absoluta de la cambra en primera votació, encara que si no s’aconsegueix en la primera votació n’hi haurà prou amb obtenir una majoria simple en la segona, és a dir, més vots a favor que en contra.

Si el candidat tampoc no aconsegueix ser investit en segona votació s’obrirà una nova ronda de consultes per part del president de la cambra perquè els grups plantegin un altre candidat, que pot ser el mateix que en la primera votació.

La legislatura es dissoldrà automàticament si transcorreguts dos mesos des de la primera votació no s’ha elegit cap president de la Generalitat.

Els grups parlamentaris s’han de formar en el termini de vuit dies hàbils després de la constitució del Parlament, i cada grup propi ha de comptar amb un mínim de cinc diputats, mentre que dins del grup mixt es poden constituir subgrups parlamentaris.

Si bé aquestes són les regles habituals, cal tenir en compte que hi ha quatre exconsellers a Brussel·les fugits de la justícia que són diputats electes i que el mateix candidat a president de la majoria independentista és també a la capital belga.

Des d’allà, Carles Puigdemont pretén forçar el reglament de la cambra per ser escollit telemàticament o de forma delegada, per evitar trepitjar territori nacional i ser detingut després de la declaració unilateral d’independència de l’anterior legislatura.

tracking