SEGRE

Cuixart declara que la via a la independència ha de respectar la Constitució

Un furgó de la Policia Nacional arriba al Tribunal Suprem

Un furgó de la Policia Nacional arriba al Tribunal SupremEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’Ómnium Cultural, Jordi Cuixart, ha declarat aquest dijous davant del jutge Pablo Llarena al Suprem que la independència de Catalunya només ha de ser perseguida respectant la Constitució i que l’únic referèndum vàlid serà el que convoqui el Govern d’Espanya. Cuixart ha declarat durant una hora i mitja davant del magistrat i ara ha arribat el torn de l’exconseller de Interior Joaquim Forn.

Abans de Cuixart ha comparegut Jordi Sánchez, expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, que ha declarat des de les 9.45 hores davant del jutge que investiga al Suprem el procés cap a la Declaració Unilateral d’Independència. A més dels dos citats, el tercer compareixent d’avui és Joaquim Forn (conseller d’Interior cessat). Els tres compareixen a petició pròpia. Els interroguen també els fiscals Fidel Cadena i Javier Moreno.

Sánchez i Cuixart han seguit la mateixa línia i, així, si el primer ha declarat que el referèndum de l’1-O no va ser vàlid, ha renunciat a la via unilateral per obtenir la independència i ha negat haver cridat a la violència, Cuixart ha defensat el compliment de la Llei, segons fonts presents en la declaració. D’aquesta manera, Cuixart ha declarat que mai no ha incomplert ordres judicials, ha assenyalat que la Declaració Unilateral d’Independència va ser simbòlica i ha defensat les seues conviccions pacifistes. Cuixart s’ha manifestat en contra de qualsevol violència sempre, ha assenyalat que no és polític, ni vol participar en política, i ha promès que mai no ha buscat coaccionar l’Estat, sinó deixar que es manifestés l’opinió de la gent.

L’únic referèndum vàlid per a la independència serà el que convoqui el Govern d’Espanya, ha assumit, abans de confessar que per les vies utilitzades fins ara no s’aconseguirà independència.

Per a Cuixart, els objectius de l’independentisme són ara l’acord a través de vies legals, perquè de cap altra forma que no sigui d’acord a llei i a la Constitució, no serà possible avançar cap a ella. Encara així, ha considerat que "les diligències judicials davant de la Conselleria de Vicepresidència van ser un atac a la democràcia". En tot cas, en "cap moment ningú no ens aviso que cometíem il·legalitats", ha conclòs.

tracking