SEGRE

Sànchez admet que el referèndum no va ser vàlid i renuncia a la via unilateral

Un furgó policial arriba al Tribunal Suprem aquest dijous.

Arriben al Suprem Forn i els Jordis per declarar davant del jutge LlarenaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diputat electe de Junts per Catalunya Jordi Sànchez ha admès aquest dijous davant del jutge del Suprem Pablo Llarena que el referèndum de l’1-O no va ser vàlid, ha renunciat a la via unilateral per obtenir la independència i ha negat haver cridat a la violència.

En la seua declaració de dos hores i mitja, davant del jutge i els fiscals Fidel Cadena i Jaime Moreno, ha expressat el seu desig de regir-se per la Constitució, ha rebutjat la via unilateral per aconseguir la independència de Catalunya i ha explicat que van provar de pressionar altres partits no sobiranistes per arribar a un acord per celebrar el referèndum, que finalment es va celebrar però sense cap validesa, segons el mateix ha reconegut.

Segons han informat a Efe fonts presents en la declaració, Sànchez també ha reconegut que des de 2015 hi havia un "full de ruta", els objectius del qual compartien ANC, Omnium Cultural, ERC i CDC, i que ve a confirmar les dades extretes pels investigadors del document Enfocats, confiscat al segon d’Oriol Junqueras, i pel qual Llarena ha imputat a l’expresident de la Generalitat Artur Mas i a la dirigent d’ERC Marta Rovira, entre altres.

A més ha manifestat la seua repulsa frontal a la violència i ha defensat que en cap cas no es van produir actes violents durant les mobilitzacions convocades per l'ANC, encara que sí actes vandàlics com el succeït a les portes de la Consellería d’Economia durant un registre per impedir l’1-O i durant el que tres cotxes de la Guàrdia Civil van quedar destrossats.

Després de la seua compareixença, Sánchez ha demanat "in voce" la seua posada en llibertat i la seua defensa té previst presentar avui mateix un escrit sol·licitant-ho formalment, segons les fonts.

És la primera vegada que Sànchez dóna la seua versió dels fets després d’ingressar a la presó el passat 16 d’octubre per ordre de la jutgessa de la Audiencia Nacional Carmen Lamela, davant de la qual amb prou feines va declarar.

La jutgessa el va enviar a presó juntament amb Cuixart a l’assignar-los el paper de "promotors i directors" de les concentracions del 20 de setembre, ja que ambdós es van mantenir al capdavant "durant tot el dia, portant la iniciativa en una pretesa negociació amb els guàrdies civils, encoratjant i dirigint l’acció dels congregats, incitant-los a romandre al lloc i impartint-los ordres".

Lamela destacava també que l’1 d’octubre, des dels mateixos comptes de whatsapp utilitzats per promoure el setge als agents de la Guàrdia Civil que acompanyaven a la comitiva judicial, "van realitzar cridades als participants animant-los a romandre en els col·legis i presentar resistència a les autoritats policials". Amb tot això, segons la jutgessa, pretenien "impulsar i assegurar la celebració del referèndum il·legal d’independència i amb això la proclamació d’una República catalana, independent d’Espanya, contravenint amb això la Constitució".

Després de la declaració de Sánchez, compareix davant de Llarena Jordi Cuixart i després ho farà l’exconseller de Interior Joaquim Forn, que porta a presó des del 2 de novembre, també per ordre de Lamela, presons que han estat ja ratificades pel jutge del Suprem, que avui els interroga a petició pròpia.

tracking