SEGRE

PANORAMA

Forcadell deixa pas a algú “lliure de processos judicials” al Parlament

Rebutja repetir a la presidència de la Cambra catalana i serà només diputada || Ernest Maragall es perfila com el substitut després de l’anunci de la seua renúncia

Carme Forcadell

Forcadell renuncia a presidir el Parlament perquè ho faci algú lliure de processosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carme Forcadell, investigada pel Tribunal Suprem per desobediència, rebel·lió i sedició, va anunciar ahir públicament que no es postularà a repetir en el càrrec de presidenta del Parlament de Catalunya. “El nou moment polític requereix ara una nova figura, lliure sobretot de processos judicials”, va argumentar, encara que va assegurar que no abandona la política i que continuarà com a diputada a la Cambra catalana.

“Deixo la presidència del Parlament, però no abandono la política en cap cas. Continuaré treballant per fer un país millor, més just, democràtic i lliure que tots volem i que estic segura que aconseguirem”, va recalcar en roda de premsa. Va afegir que la decisió de no repetir com a presidenta és personal, sense res a veure amb altres qüestions, i va deixar clar així que comença un nou camí com a diputada, amb una responsabilitat diferent però “amb la mateixa força i voluntat de servei públic”.

Segons la seua opinió, ha estat presidenta en una legislatura d’“alt voltatge polític i amb una forta polarització”, però va assegurar haver treballat per als 135 diputats, a qui va agrair la seua tasca malgrat lamentar moments de màxima tensió en els quals es van traspassar línies vermelles, que no va voler concretar, i en l’àmbit polític, no en el personal.

Ara, la decisió de Carme Forcadell obliga Esquerra Republicana a proposar un altre candidat, ja que podria assumir un perfil amb experiència parlamentària dins del grup republicà, com l’exsocialista i ara diputat electe per ERC, Ernest Maragall, o Antoni Castellà (ex-UDC).

Maragall, que és el que sona amb més força en aquests moments per rellevar Forcadell, serà qui presideixi d’entrada la Mesa d’Edat en la sessió constitutiva de dimecres vinent al ser el diputat de més edat, amb 75 anys.

Rebuig jurídic a la investidura telemàtica o delegada Els lletrats del Parlament s’inclinen cap al fet que la investidura del nou president de la Generalitat ha de ser “presencial i personal”, considerant doncs que el reglament de la Cambra no sustentaria una investidura telemàtica ni delegada de Carles Puigdemont. Malgrat no haver rebut cap petició, els lletrats mantenen en els últims dies diverses reunions en les quals estudien a fons el reglament per estar preparats per quan els demanin un informe.  En aquest context, el Govern central ha analitzat el reglament del Parlament i conclou que no hi ha tal possibilitat, perquè no està contemplada en la norma que regula el funcionament de la Cambra. Per la seua part, el líder del PSC, Miquel Iceta, registrarà avui un escrit en el qual sol·licita a la presidenta de la cambra en funcions Carme Forcadell que encarregui un informe jurídic urgent als lletrats sobre l’“adequació reglamentària” d’una investidura telemàtica o delegada.

tracking