SEGRE

JxCat manté la incògnita sobre el seu pla per investir Puigdemont

Una vintena de diputats de Junts per Catalunya s'han reunit amb Puigdemont aquest divendres a Brussel·les.

JxCat manté la incògnita sobre el seu pla per investir PuigdemontEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat) va mantenir aquest divendres la incògnita sobre el seu pla per aconseguir que el cessat Carles Puigdemont, a Brussel·les i amb ordre de detenció a Espanya, sigui investit president al Parlament de Catalunya, ja sigui de forma delegada o telemàtica. "(El procediment) és una cosa que no decidirem avui, sinó de cara al ple de final de mes, però insistir que l’única cosa que farem és aplicar el reglament perquè els diputats puguin exercir el seu dret de votar de nou al president legítim", va dir la cap de campanya Elsa Artadi, que va atendre els mitjans juntament amb el portaveu Eduard Pujol.

Tant Puigdemont com els quatre exconsellers a Brussel·les tenen una ordre de detenció vigent a Espanya per delictes de rebel·lió, sedició i malversació, entre altres, a causa de la seua participació en el procés independentista. Sobre la legalitat o no d’investir Puigdemont sense ser present, Artadi i Pujol van insistir que "els únics" que poden interpretar el reglament de la Cambra catalana són el seu president o el ple i van evitar aclarir si respectaran o no la valoració dels lletrats del Parlament de Catalunya. "Els lletrats del Parlament no han fet cap informe", va assenyalar Artadi, que va dir "no tenir dubte" que aquesta regulació de la cambra permet investir Puigdemont malgrat no ser present. "Hi ha informes que fan uns o d’altres i que poden tenir unes opinions o d’altres, unes de validades o no pel Tribunal Constitucional", va assenyalar Artadi, restant legitimitat als mateixos. De cara a la investidura, van reclamar "confiança" als diputats independentistes perquè tornin a proclamar el cessat Puigdemont com a president.

Artadi i Pujol van ser els únics en dirigir-se a la premsa en una trobada a Brussel·les del grup parlamentari JxCat en la qual no va faltar ni el propi Puigdemont ni els exconsellers de la seua candidatura electoral que l'acompanyen a la capital comunitària, Lluís Puig i Clara Ponsatí. Entre la més de vintena de diputats de JxCat que avui han anat a Brussel·les per mantenir una "sessió de treball" tampoc van estar ni els electes empresonats (Joaquim Forn i Jordi Sánchez), ni tampoc els que no poden viatjar fora d’Espanya (Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Guinó).

A propòsit de si reclamaran que Puig i Ponsatí cedeixin la seua acta perquè corri la llista i hi hagi més diputats amb dret a vot efectiu en el ple d’investidura, Artadi i Pujol es van limitar a assenyalar que la seua "voluntat" és que no hagin de fer-ho ni ells ni tampoc els empresonats. Els vots dels exconsellers a Bèlgica, així com dels empresonats, poden ser claus per aconseguir prou majoria per investir a Puigdemont, la primera opció per a JxCat i ERC, que el passat 21 de desembre van aconseguir majoria d’escons però no de vots.

En ser preguntats els diputats de JxCat sobre si descarten que pugui tornar en algun moment Puigdemont abans de final de mes -el ple d’investidura està previst entre el 29 i el 31 de gener-, Artadi va assenyalar no poder "descartar res".

"El que no farem és permetre que tornin per anar a presó", va afegir Artadi, que com Pujol va mostrar la seua esperança en què en els propers dies "es doni la bona notícia" que puguin sortir de la presó tant els "Jordis" com Joaquim Forn i Oriol Junqueras. "No només seria una bona notícia per a una part del poble català, sinó per a la democràcia", va incidir Pujol.

Referent a això, ni Artadi ni Pujol no van voler fer cap comentari sobre la renúncia a la via unilateral de Forn i el líder d’ANC Jordi Sánchez davant del Tribunal Suprem aquesta setmana. "No comentarem les decisions de les defenses jurídiques", va dir la diputada electa de JxCat. D’altra banda, l’exdirector de Rac1 va voler apuntar que després d’haver ofert diàleg al Govern el 22 de desembre després dels resultats a les urnes, l’expresident Puigdemont "encara no ha rebut cap resposta seriosa". "Insistir en la pregària de diàleg és un missatge també del president Puigdemont", va assenyalar Pujol.

tracking