SEGRE

PANORAMA

Sànchez, Cuixart i Forn acaten la Constitució davant Llarena i renuncien a la unilateralitat

Diuen que el referèndum de l’1 d’octubre va ser il·legal en un intent de sortir de la presó || L’exlíder de l’ANC apel·la a les seues “conviccions pacifistes” i el d’Òmnium, que no va voler coaccionar l’Estat

Un furgó de la Policia Nacional arriba al Tribunal Suprem

Un furgó de la Policia Nacional arriba al Tribunal SupremEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va prendre ahir declaració al número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, al líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i al conseller cessat d’Interior, Joaquim Forn. Els tres empresonats van acatar en seu judicial la Constitució espanyola i van renunciar expressament a la via unilateral. Així mateix, van admetre com a il·legal el referèndum de l’1-O.

En aquest sentit, Jordi

Millo va dir que governar Catalunya des de Brussel·les és “absurd” i una “barbaritat”

Sànchez

va apuntar que els independentistes tenien un full de ruta dissenyat des del febrer del 2015 per assolir la República Catalana. Igualment, li va recordar a Llarena les seues “profundes conviccions pacifistes”. Sànchez va negar rotundament que hi hagués violència davant del departament d’Economia de la Generalitat mentre s’efectuaven registres al seu interior el 20 de setembre passat. Tot i així, va admetre que va poder produir-se algun acte vandàlic i va dir que abandonaria el seu escó si s’opta per la via unilateral.

Per la seua part, Joaquim Forn va sortir en defensa dels Mossos per la seua actuació l’1-O. Va expressar que hi va haver una “dissociació” entre el compromís polític de l’Executiu i l’obligació de la policia catalana d’actuar sota el mandat judicial. A més, va assenyalar que mai no va donar instruccions als agents perquè no complissin les ordres judicials. Forn també va fer saber a Llarena que no acceptarà ser conseller en el nou Govern i que, si es reprèn la via unilateral, abandonarà el seu escó.

D’altra banda, Jordi Cuixart va reconèixer que només el Govern espanyol té la potestat per convocar una consulta per la independència de Catalunya. També va titllar de “simbòlica” la declaració d’independència aprovada pel Parlament del 27 d’octubre i va insistir que mai no va buscar coaccionar l’Estat, sinó donar veu a la gent que es volia expressar.

Avui mateix, les defenses de Forn i Sànchez presenten escrits davant del magistrat Llarena per sol·licitar que tant un com l’altre surtin en llibertat. Està previst que els lletrats de Jordi Cuixart facin el mateix en els propers dies.

BARCELONA

El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va apuntar ahir que la intervenció dels comptes de la Generalitat es prolongui després de la investidura del nou Govern i el final de l’aplicació del 155. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Millo va explicar que “la intervenció econòmica és una mesura que es va prendre abans del 155”. Per això, va assenyalar que “dependrà de si el ministeri (d’Hisenda) considera que han desaparegut les raons que van motivar la decisió”. Així doncs, Millo va rebutjar pronunciar-se sobre la qüestió. “Ni ho descarto ni ho dono per fet” va concloure respecte del manteniment d’aquesta mesura.

D’altra banda, el delegat del Govern del PP va avisar que l’Executiu de Rajoy “farà tot el possible per impedir” que es “cargoli la llei” en la investidura de Puigdemont. Arran d’això, va titllar d’“absurd” i de “barbaritat” que el número 1 de Junts per Catalunya pretengui ser president de la Generalitat des de Brussel·les. Així mateix, va deixar clar que el Govern de Madrid “vetllarà perquè es compleixi amb pulcritud la legalitat democràtica” a Catalunya.

Igualment, Millo va recordar als independentistes que ara ja saben “què passa quan un es desvia del camí” perquè “l’Estat ha demostrat que quan algú l’ataca es defensa de manera ferma”.

tracking