SEGRE

PAÍS BASC

França traslladarà presos d’ETA a presons que siguin a prop d’Euskadi

Suport de PNB, Bildu, PSE i Podem a la mesura, criticada per les víctimes

Un mar de paraigües ahir a la manifestació al centre de Bilbao.

Un mar de paraigües ahir a la manifestació al centre de Bilbao.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mediador o artesà de la pau Txetx Etcheverry va afirmar ahir que França traslladarà durant les pròximes setmanes presos d’ETA a presons properes a Euskal Herria, concretament a les presons de Mont de Marsan i Lannemezan. En declaracions a Radio Euskadi, Etcheverry va indicar que “a poc a poc es posarà fi al procés d’excepció”. La mesura penitenciària francesa compta amb el suport de PNB, Bildu, PSE i Podem, mentre que ha provocat el rebuig frontal de les organitzacions de víctimes.

“Durant les setmanes vinents es produiran els primers casos d’atansament. No entraré en noms, però hi ha peticions individuals que ja estan fetes i que una part ja han arribat al ministeri de Justícia. Seran els primers casos atansats. A poc a poc es posarà fi al procés d’excepció”, va indicar en aquest sentit Etcheverry.

La notícia va coincidir ahir amb una manifestació a Bilbao per demanar la fi de la dispersió dels presos

Parlamentaris bascos de PNB, EH Bildu, PSE-EE i Podem van destacar com un “bon pas” i una “mesura positiva” l’acostament de presos d’ETA a França a presons més pròximes a Euskadi, i al seu torn el PP va demanar “prudència” davant d’una actuació en la qual s’analitzarà cada reclús “cas per cas”.

Després de la informació revelada ahir pel diari El Correo, el govern basc va afirmar que “aquest procés d’atansaments serà progressiu, gradual i abordat cas a cas, de manera individualitzada”. “Som davant d’una bona notícia. El Govern basc dóna suport a aquests canvis pels quals ha treballat en els últims mesos, i aplaudeix aquesta decisió del Govern francès”, va concloure.

L’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) ha remès una carta al president de França, Emmanuel Macron, perquè interrompi els contactes entre el seu Govern i els interlocutors dels 307 presos d’ETA que segueixen complint condemna sense desvincular-se de la banda terrorista ni col·laborar amb la Justícia.

La notícia va coincidir ahir amb una manifestació a Bilbao per reclamar l’atansament de presos i en la qual hi va haver un germà de Jordi Sànchez.

tracking